ERKKI KOORT Jah, Venemaa on kodusõjas. Mida me praegu teame? (1)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Venemaal ei ole praegu sõjalist jõudu, millega Wagnerit ohjeldada, sest kõik võitlusvõimelised üksused on Ukrainas. Rahvuskaardist ei ole kogenud rindesõduritele vastast. 
(Prigozhin Press Service via AP)
Venemaal ei ole praegu sõjalist jõudu, millega Wagnerit ohjeldada, sest kõik võitlusvõimelised üksused on Ukrainas. Rahvuskaardist ei ole kogenud rindesõduritele vastast. (Prigozhin Press Service via AP) Foto: Postimees
  • Prigožin on osa suuremast võimumängust.
  • Ukrainlaste suurpealetung algab ilmselt lähiajal.
  • Venemaal ei ole sõjalist jõudu, mis suudaks Wagnerit ohjeldada.

Sündmused Venemaal on väga ärevad ning palju tuleb segast ja vastukäivat infot, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Nii nagu sai meile uue tähenduse 24. veebruar, sai selle ka 23. juuni. Eile algas Wagneri avantüür Venemaa sõjaväelise juhtkonna kõrvaldamiseks. Vähemalt nad ise nimetavad seda niimoodi. 24. juuni hommikuks oli Rostov Doni ääres Wagneri kontrolli all ja mitmes Moskva piirkonnas on kuulutatud välja terroritõrje operatsioon. Moskoovia valitseja Putin on teinud avalduse, milles kutsub võitlejaid naasma baasidesse ja lubab reeturid vastutusele võtta.

Mis siis ikkagi juhtus? Prigožin ei ole läinud hulluks ning samuti ei alustanud ta seda avantüüri üksinda. On selge, et sõjaväsimus ja -pettumus laastab armeed ning suure tõenäosusega on pöördega seotud ka mitu kõrget sõjaväejuhti. Prigožinil on toetajaid nii armees, julgeolekuteenistuses FSB kui ka loomulikult sõjaväeluures GRU, mille varivägi Wargner oli.

Nüüd on oluline, mida teevad jõuametkonnad, eliit ning teised jõudu omavad inimesed, sh Putini «jalaväelane» Kadõrov.

Avaldustega, mis kutsuvad wagnerlasi tagasi baasidesse, esinesid juba eile õhuvägede ülem kindral Surovikin ja GRU asejuht kindralleitnant Aleksejev. Mõlemad on olnud pigem Wagnerit toetavad sõjaväejuhid. Mõlemad pöördumised on salvestatud samas keskkonnas, st samasuguse laua taga ja valge seina taustal. Surovikin hoiab küll automaati käes, kuid lavastustes kasutatakse ikka vahel ka rekvisiite. Levis infot, mille järgi võisid mõlemad mehed olla arreteeritud. Seda ei välista ka Prigožini ja Aleksejevi kohtumine Rostovis, sest võimalik, et kuulekusele sundimine õnnestus.

Kohe kindlasti ei alustanud Prigožin oma tegevust spontaanselt. Sellele eelnes ettevalmistav faas, mille käigus kindlustas Wagner positsioonid ka Moskvas. Need ei pruugi olla kaevikute kaevamise stiilis, sest Wagner on peatselt juba 10 aastat korraldanud ka erioperatsioone. Nad on lisaks varisõdadele olnud pikalt ka avalikus sõjas. Lahingulised tegevused on näidanud, et Wagner on oma tegevuste planeerimises saavutanud parema positsiooni kui Venemaa armee keskmiselt.

Praeguse info järgi on Wagneri vastu saadetud rahvuskaardi üksused ning mõni eriteenistuse eriüksus. Sellest ei piisa kaugeltki. Esiteks on tegemist lahingutes karastunud ja tapma harjunud rindeüksustega, mida ei ole võimalik peatada tugevdatud, aga lahingukogemuseta politseijõududega. Teiseks suhtub väga suur osa Venemaa väest wagnerlastesse sümpaatiaga ja enamikul neist on ka armee taust, mis tähendab võrgustike olemasolu ning kindlasti ka nende kasutamist praegu. Kolmandaks puuduvad Venemaal sõjaväeüksused, mis võiksid olla väärilised vastased, kaasa arvatud tulejõus. Ukrainlaste väes sõdivate Venemaa vabatahtlike reidid Belgorodis näitasid seda samuti.

Prognoos. Olukord on väga noor ja määramatust on väga palju. Ometigi on kindel, et ilma rindelt vägesid toomata ei suuda Venemaa olukorda mingilgi kujul kontrollida. Kui ei tuldud toime sadade võitlejate ohjeldamisega Belgorodis, siis kuidas peaks see 25 000 mehe puhul toimima.

Nüüd on oluline, mida teevad jõuametkonnad, eliit ning teised jõudu omavad inimesed, sh Putini «jalaväelane» Kadõrov. Ka tšetšeenidel on Moskvas väga tugev relvastatud võrgustik. Kadõrovlaste ja wagnerlaste vahel on olnud nii avalikke kui ka varjatud konflikte. Siiski on Kadõrovi väed pigem tugevdatud politseijõud.

Kõige selle juures on ukrainlased kahtlaselt vaiksed. Tõsi, mõne nädala eest teatas mitu kõrget Ukraina ametnikku mingist üllatusest, mis venelasi ootab. Pole võimatu, et Ukraina teadis Wagneri plaanidest, aga ei saa välistada, et aitas neile ka kaasa. Nähtavasti algab Ukraina suurpealetung üsna varsti, sest Venemaal ei ole võimalik selles olukorras rinnet hoida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles