Raivo Vare 9 asja, mida Venemaa sisekriisis tähele panna

Raivo Vare
, majandusekspert
Copy
Wagneri juht Jevgeni Prigožin videopöördumises.
Wagneri juht Jevgeni Prigožin videopöördumises. Foto: Postimees

Venemaa asjatundjatundja Raivo Vare toob välja üheksa detaili, mida eile õhtul lahvatanud Venemaa sisekriisis tähele panna.

  1. Jevgeni Prigožin keeldus allkirjastamast Venemaa kaitseministeeriumiga tollele allumise kontrahti. Teised 10 erasõjaväegruppi seda tegid.
  2. Prigožin nõudis Sergei Shoigu ja Valeri Gerassimovi kõrvaldamist.
  3. Prigožini vastu algatati kriminaalasi ja FSB kaasati tegevusse.
  4. Rünnati just Prigožini otsealluvuses olevat Wagneri väeosa. Enamik väeosi aga on juhitud Wagneris profisõjaväelaste, sh. tihti GRU poolt.
  5. Rostovi sõjaväeobjektid hõivanud Prigožiniga kohtusid sõjaväe esindajatena kaitseministri asetäitja, endine GRU spetznazi kindral Junus-Bek Jevkurov ja GRU ülema esimene asetäitja kindralleitnant Aleksejev, kes enne seda oma rahustavas toonis salvestatud videopöördumises Wagnerlaste poole võttis avalikult omaks, et on tegutsenud «tihedas koostöös» nendega juba 2014-15 aastatest peale...
  6. Prigožin nõuab Shoigu ja Gerassimovi väljaandmist talle, või ta «läheb Moskva peale». Viimane olevat ka Rostovi staabist põgenenud.
  7. Kriminaalses subkultuuris, mis valitseb Wagneris ja on laialt mõistetav -kasutatav ka muu rahva hulgas, kaotab pealik autoriteedi, kui ei maksa kätte teda solvanule. Olgu see kes iganes. Prigožinil pole oma vangiarmee tõttu isegi valikut.
  8. Rahvas ootab ja Putin oli pikalt vait. Rahva kaasamine kahtlane, aga teatud kaastunne on.
  9. Prigožinil tagasiteed isiklikult pole. Lisaks isiklikule kriminaaljälitusele, mille pidi heaks kiitma ka Putin... ja solvangule otseründega sõjaväe poolt ning FSB vähemalt vormiliselt kaasamängimisele selle poolel, on veel midagi, mida tema teab, meie mitte. Kas Putini võimupositsiooni ja/või tervise või mõne tehtud otsuse kohta, Prigožini seni kureeritud varade kontrolli kohta, sõjas kavandatava ( nt. osade alade loovutamise või tuumaprovokatsiooni korraldamise või Shoigu, Gerassimovi ja veel mõnede kindralite ametist mahavõtmiseks preteksti loomisvajaduse ) kohta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles