Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Andres Herkel Prigožin juhib mässu, tegelik paleepööre võib tulla pärast teda

Copy
Õudusmaskid Vladimir Putini, Wagneri palgasõdurite juhi Jevgeni Prigožini ja Tšetšeenia autokraatliku valitseja Ramzan Kadõrovi nägudega Peterburi suveniiripoes, 4. juuni 2023. Aasta hiljem on Prigožin tapetud ja Kadõrov raskesti haige.
Õudusmaskid Vladimir Putini, Wagneri palgasõdurite juhi Jevgeni Prigožini ja Tšetšeenia autokraatliku valitseja Ramzan Kadõrovi nägudega Peterburi suveniiripoes, 4. juuni 2023. Aasta hiljem on Prigožin tapetud ja Kadõrov raskesti haige. Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Kui Prigožin kinni võetakse või tapetakse, tähendab see ikkagi oluliste protsesside algust, kirjutab arvamustoimetaja Andres Herkel, vahendades Andrei Piontkovski ja Leonid Gozmani analüüse Venemaal toimuva kohta. 

Pole võimalik ennustada, kui kaua kestab või millega lõpeb Jevgeni Prigožini mäss Venemaal. Või kui kaua ta üldse vastu peab. Kui peab vastu, siis tähendab see kodusõda Venemaal ning Ukraina vastupealetung saab edasiminekuks väga hea võimaluse. Kui aga Prigožin peagi kinni võetakse või tapetakse, mis paistab tõenäolisem, tähendab see ikkagi oluliste protsesside algust. Vladimir Putini võimule jäämise tõenäosus järjest väheneb.

Üks asi tuleb muidugi selgeks teha – Prigožin on sõjakurjategija ja pole mingit põhjust talle kaasa tunda. Kuid tema tegevus on pöördunud Venemaal võimu omavate sõjakurjategijate vastu, ta enda sõnul armeejuhi Valeri Gerassimovi ning kaitseminister Sergei Šoigu vastu, mis võib edasisi sündmusi otsustavalt mõjutada.

Tagasi üles