JUHTKIRI Valitsus tirib rahvast kõrvupidi helgesse tulevikku (55)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Põhjamaadele ei ole omane opositsioonist toore jõuga ülesõitmine.
  • Valitsuse taktika on iga hinna eest vältida dialoogi ühiskonnas.
  • Eesti valijad on kriitilise meelega ega lase ennast haneks tõmmata.

Peaminister Kaja Kallase sõnad, nagu astuks Eesti abieluvõrdsuse vastuvõtmisega Põhjamaade sekka, on liiga lootusrikkad. Juba ainuüksi viis, kuidas seda läbi viidi – toore jõuga ja opositsioonist üle sõites, ei ole Põhjamaadele omane.

Põhjamaadele on omased hoopis teised väga olulised põhimõtted, mis kahjuks on praegusele valitsuse täiesti võõrad – kaasamine, kannatlik läbirääkimine, oponentide austamine, põhjalikud analüüsid, pikaajalised strateegiad, mõjuhinnangud jms. Kogu protsessi käivitajaks oli hüüatus: «Võimalus on saabunud, teeme ära!» See on halb viis ühiskonda vormida ning meie ajalugu on varemgi näidanud, et rahvast kõrvupidi tulevikku tirides head nahka ei saa. Kas siis sõidavad maksud Lätti või lõheneb ühiskond veelgi enam.

Valitsuse taktika on olnud väga selge – tulnud võimule ilma massiivsest maksutõusude paketist rääkimata on püütud iga hinna eest vältida dialoogi ühiskonnas. Mõned nimetavad seda pettuseks, teised aga moodsaks, 21. sajandi poliittehnoloogiaks. Saame näha, kuidas käituvad praegu petta saanud valijad järgmistel riigikogu valimistel, kui on juba ette teada, et osa erakondi väldib nagu tuld teemasid, millest rääkimine on tehnoloogide poolt ära keelatud. Keda või mida me siis üldse valime? Mis mõte sellistel valimistel on?

Meie ajalugu on varemgi näidanud, et rahvast kõrvupidi tulevikku tirides head nahka ei saa.

Kuidas ühiskonda lõhestavast seisukorrast välja tulla, selle jaoks valitsusel retsepti ei ole. Äkki peaksid nad taas küsima SALKi käest nõu? Kogu lootus paistab olevat sellel, et valija mälu on lühike. Et kõik nagu taevast alla sadanud ebameeldivad maksutõusud ja seadused kobareelnõude ja usaldushääletuse puntratena riigikogus vastu võtta ja siis suvepuhkusele minna... Ups, vabandage, riigikogu ju ei puhka, neil on päevad ja ööd käed ja jalad tööd täis.

Aga see unistus ei pruugi täituda. Näiteks ajakirjandusväljaandeid koondav Eesti Meediaettevõtete Liit on otsustanud, et nad ei kavatsegi unustada valitsuse ebaõiglast ajakirjanduse käibemaksu tõstmist. Kaks aastat tagasi kehtestati see Euroopast tulnud ideede toetusel selleks, et Eesti ajakirjandus oleks tegusam valeinfo ja propaganda vastu võitlemisega, mida idapiiri tagant meile pidevalt juurde hoovab. See on julgeoleku küsimus ja võitlus meie inimeste mõistuse pärast. Kuid valitsus on nüüd selle Venemaa vastase võitlusega seotud käibemaksualanduse nimetanud oma «kingituseks», ning erinevate ettekäänete otsimine selleks on ammu ületanud hea maitse piiri. Kolmapäeval algab Meediliidu sotsiaalkampaania, mida võib suve jooksul näha liidu erinevates väljaannetes tuletab valitsusele pidevalt meelde, et tegudel on tagajärjed ning tegijatel vastutus.

Isegi homoabielude seadustamise poole kaldu olev vaatleja ei saaks selle vastuvõtmist poliitilise protsessi osas positiivselt iseloomustada. Kui praegune koalitsioon võttis põhimõtteliselt tagasi perehüvitiste seaduse, kas ei või järgmine koalitsioon keerata tagasi ka abieluvõrdsuse seadust?

Möödunud aastal andis Kaja Kallas ERRile intervjuu, milles on meemiks saanud lause: «Ootan kriiside leevenemist, et saaks valitsemisega tegeleda.» Sellele võime lisada ka rahvaliku variandi: «Kui neid lolle ees ei oleks, küll siis alleks elaks ja valitseks!»

Meie usume sellesse, et Eesti valijad on kriitilise meelega, pika mäluga ning ei lase ennast kaks korda haneks tõmmata. Valimistel kohtume taas!

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles