LIISA PAKOSTA Riigikogu tööd pole põhjust veel aeglasemaks teha (2)

Liisa Pakosta
, riigikogu liige (Eesti 200)
Copy
Riigikogu liige Liisa Pakosta (Eesti 200).
Riigikogu liige Liisa Pakosta (Eesti 200). Foto: Taavi Sepp

Ma polnud üldse üllatunud, et ettepanek ametnike tööd paremaks muuta saab vaheda vastulöögi. Et kui riigikogus üks komisjon ütleb, et tahab näha ametnikelt paremat tööd, siis tuleb kohe ettepanek seesama komisjon kaotada. Pika ametnikukogemusega Külli Kapper heidab ette, et Eesti 200 tegeleb küll Euroopa Liidu kattevarjus esitatava bürokraatia vähendamisega, ent pole veel kaotanud riigikogus Euroopa Liidu asjade komisjoni ennast, kirjutab Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Liisa Pakosta (Eesti 200).

Kapper põhjendab tülika komisjoni kaotamise ettepanekut sellega, et nii jääks selle komisjoni liikmetele rohkem aega üle. See põhjendus on täiesti eksitav, kuna tegelikkuses tõuseks komisjoni kaotamise järgselt mitmekordselt kõigi 101 riigikogu liikme töökoormus. Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon asendab otsustamisel efektiivselt suurt riigikogu saali, kiirendades nõnda oluliselt otsusteni jõudmist.

Otsuste tegemine on seaduste vastuvõtmise kõrval riigikogu põhitöö. Otsuseid võtab riigikogu vastu nii, et 101 liiget kogunevad suurde riigikogu saali, arutavad seal küsimust ja hääletavad. Riigikogus on kümme valdkondliku pädevusega komisjoni, kes enne suurt riigikogu saali asjad läbi arutavad, kaasavad, kuulavad ja muudatusi pakuvad. Komisjoni ettepanekud lähevad siis riigikogu suurde saali, kus toimub arutelu ja seejärel otsustamine 101 liikmest koosneva parlamendi poolt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles