Arvi Freiberg Kas tehisnutid muudavad koolis õppimise tarbetuks? (5)

Arvi Freiberg
, akadeemik ja Tartu Ülikooli emeriitprofessor
Copy
Garry Kasparov Deep Bluega peetud 6. malematši lõppedes 11. mail 1997. 19. käigult võitis Deep Blue Kasparovit lõppkokkuvõttes seisuga 3,5:2,5
Garry Kasparov Deep Bluega peetud 6. malematši lõppedes 11. mail 1997. 19. käigult võitis Deep Blue Kasparovit lõppkokkuvõttes seisuga 3,5:2,5 Foto: FOTO: Stan Honda/afp/sacnpix

Arvuti arenemiskiirus tähendab seda, et evolutsiooniliselt arenev inimene jääb varsti tehisnutile alla, nendib akadeemik ja TÜ emeriitprofessor Arvi Freiberg.

Ajalukku jääb 11. mai 1997 päevana, mil tehisnutt võitis esmakordselt ametlikus matšis troonivat male maailmameistrit. Väljakutse esitaja nimi oli Deep Blue ja maailmameistri nimi Garri Kasparov. Pärast järjekordse maailmameistri Vladimir Kramniku kaotust 2019. aastal loobuti males tehisnutiga jõu katsumistest.

Milleks need faktid? Seepärast, et malet on ikka seostatud inimese kui «looduse krooni» vaimse üleolekuga. Delfiinid – inimese järel kõige intelligentsemad loomad – ei mängi malet. Allajäämine masinale selles sümboolses tegevuses oli seetõttu eriti valus. Aga mis teha, mõtles inimene – vahel tuleb ohverdada lahing, et võita sõda – ja rügas edasi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles