Edward Lucas Ukraina sõjajärgne ülesehitustöö võib vajuda korruptsioonisohu (1)

Edward Lucas
, kolumnist
Copy
13. juunil 2023 Krõvõi Rihile tehtud raketirünnakus sai vähemalt kolm inimest surma ja 25 haavata.
13. juunil 2023 Krõvõi Rihile tehtud raketirünnakus sai vähemalt kolm inimest surma ja 25 haavata. Foto: DNIPROPETROVSK REGIONAL MILITARY ADMINISTRATION HANDOUT/EPA

Ukraina ülesehitamisest saab maailma suurim kollektiivne majandusprojekt, mis avab tohutud võimalused altkäemaksudeks ja varastamiseks, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Kas nädalate või kuude pärast peatuvad Ukrainas tõenäoliselt lahingud. Juba praegu on selge, et Venemaa on kaotanud. Küsimus on ainult selles, kui suurelt. Olukorras, kus mitte ühtegi Kremli sõjaeesmärki pole saavutatud ega silmapiiril (kas mäletate veel denatsifitseerimist, pealesurutud neutraalsust või Novorossijat?), saab poliitiline tagasilöök olema metsik. Ukraina ei pruugi kõiki oma eesmärke saavutada, kuid suur võit – iseseisev ja elujõuline riik, kes saab ise valida oma julgeolekukorralduse – näib nüüd peaaegu kindel.

Kuid see raske võit võib siiski raisku minna. Varitsevad kaks suurt ohtu. Üks on see, et lääne julgeolekugarantiid osutuvad pigem mannetuteks ja ajutisteks, mitte raudkindlateks ja püsivateks. Varsti-NATOst saab mitte-kunagi-NATO. Mitte-päris-NATO ei muutu eriti millekski. Pühalikke kahepoolseid kohustusi («Taiwan pluss» või «Iisrael pluss») võivad õõnestada pärast järgmisi USA presidendivalimisi toimuv võimuvahetus või Euroopa katsed sõlmida kokkuleppeid Putini-järgse Kremliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles