Leonid Gozman Miks Venemaa ei sarnane telepropaganda ja Putini loodava kuvandiga?

Leonid Gozman
, Venemaa Paremjõudude Liidu juht, psühholoogiaprofessor
Copy
Venemaa pensionär.
Venemaa pensionär. Foto: Agonia-ru.com

​Venemaa on lõpmatult kaugel fašistlikust ideaalist, mille Vladimir Putin on enda tarvis välja mõelnud. Tänane Venemaa on vana, elust väsinud naisterahvas, kes ei taha enam midagi, ei usu millessegi, ei looda midagi ja unistab vaid sellest, et ta rahule jäetaks, kirjutab Venemaa Paremjõudude Liidu juht, psühholoogiaprofessor Leonid Gozman.

Putin lõi fašistliku riigi, ent väsinud vanurid, kellest – sõltumata bioloogilisest vanusest – see riik koosneb, ei ihalda ei paraade, vallutusi ega missiooni. Juhtkond küll räägib sellest, ent rahvas igavleb. Muidugi ei vaidle vastu – elu on armas ja üldse, milleks? –, ent vaatab mujale ja ootab, millal võib laiali minna. Täpselt nagu nõukogudeaegsel agitüritusel.

See naisterahvas oli kunagi noor, tegi plaane, lootis edule. Muu hulgas armastas ta ka Putinit, ent see oli palju aastaid tagasi – nüüd on kõik minevikku jäänud. Ja sel riigil oli ka vananaistesuvi. See oli 2014. aastal: Sotši olümpiamängud ja Krimmi annekteerimine. Ent seegi on ammu möödas. Olümpiamängudest pole midagi alles, isegi uriiniskandaalid on hilisemate sündmuste poolt mälust pühitud; Krimmist on jäänud vaid viha kogu maailma vastu, aga rõõm on lahtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles