TOOMAS KIHO Kui võtad öelda A ja B, tuleb öelda ka C

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Elu värvikirevuse tundmaõppimine ei lõpe esimeste tähtede selgekssaamisega, nagu vikerkaargi ei koosne ju pelgalt ühest-kahest värvusest. Koolijüts peab selgeks saama kogu tähestiku, niisamuti peavad meie armastatud poliitikud mõistma seda, et kui tahta tõesti seista vähemuste õiguste eest ja tagada kõikidele võrdsed võimalused ühiskonnas toimimiseks, siis on mõistlik silmas pidada kogu ühiskonda terves tema vikerkaarelikus värvikirevuses, kirjutab Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.

Sellepärast ei kõlba praegu valitsuses sotsiaalkaitseministri eestvõttel kokku pandud perekonnaseaduse muudatused: need ütlevad küll A ja B, ent jätavad juba C ütlemata. Nii peaksid ka poliitikud ja ühiskirjadega liitunud mõistma, et plaanitavad seadusemuudatused ei ole piisavad, et abieluvõrdsus tegelikult kehtestada. Samas on nad küllaldased, et muuta või raputada selliste eesti keele põhisõnavara mõistete tähendust, nagu «abielu», «abikaasa», «mees», «naine», «isa», «ema» jne.

Nimelt on plaanis muuta perekonnaseadust nii, et seaduse tekstis asendatakse abielu mõiste juures sõnad «mees» ja «naine» sõnadega «kaks füüsilist isikut», st abielu sõlmitaks edaspidi mitte tingimata mehe ja naise, vaid kahe füüsilise isiku vahel soost sõltumata. Selle muudatusega võivad rahul olla küll lesbid ja geid, aga sellega rõõm ka piirdub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles