AK FOOKUS Zeitenwende ehk kuidas sundida Saksamaad Euroopat juhtima (5)

Priit Hõbemägi
, Postimehe peatoimetaja
Copy
Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius (keskel) kohtumisel Balti ajakirjanikega.
Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius (keskel) kohtumisel Balti ajakirjanikega. Foto: Priit Hõbemägi

Paradoksaalselt tähendab Saksamaalt nõutav liidriroll seda, et rahvuslikud huvid nihutatakse teisele kohale ja ühised huvid pannakse esikohale, kirjutab Berliinis Saksamaa tipp-poliitikute ja -ametnikega kohtunud Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi.

Venemaast on saanud Saksamaa jaoks poliitiline ja sõjaline oht ning oma Euroopa-poliitikas peab Saksamaa seda eriti silmas. Senine Ostpolitik, mis algas juba 1969. aastal kantsler Willy Brandti ajal ja süvenes taasühinenud Saksamaal alates Berliini müüri langemisest 1989. aastal, on lõppenud. Mingit pöördumist vana juurde ei tule mingil tingimusel, selle asemel tuleb «new business» hoopis teistel alustel, kinnitasid nagu ühest suust kõik kõrged poliitikud ja ametnikud.

Reaalsuses seisneb Zeitenwende relvaekspordis Ukraina sõjatsooni, Saksamaa loobumist Venemaa energiakandjatest, mille osakaal energiaimpordist varem ulatus kuni 55 protsendini, ning otsust eraldada kaitsekuludeks kaks protsenti riigieelarvest. Täpsustades öeldakse veel, et «me ei taha muuta Venemaa režiimi, vaid muuta Venemaa käitumist».

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles