KULTUURIINIMESTE PÖÖRDUMINE Meile teeb muret ERRi kvaliteetsaadete tulevik (4)

Postimees
Copy
Saade "Plekktrummi raamatud".
Saade "Plekktrummi raamatud". Foto: Kairit Leibold / ERR

Kultuuriinimsed on mures «Ööülikooli» ja «Plekktrummi» edasise saatuse pärast. Erik Roose sõnul on mure viimase pärast siiski põhjendamatu, sest saade ei kao kuhugi (vt ERR 07.06)

Meile kui oma rahva liikmetele, meile kui oma rahva kultuuri esindajatele teeb muret see, mis toimub praegu Eesti Rahvusringhäälingu kultuurisaadetega. Pidades väga vajalikuks ja tunnustades tööd, mida ETV on teinud Eesti kultuurisündmuste edastamisel ning kultuuri populariseerimisel laiale auditooriumile, oleme samas äärmiselt mures ERR-i juhtkonna tegevuse pärast, mis kahjustab kultuuri keerukamate probleemide kajastamist ja kultuuritegijate ideede jõudmist nõudlikuma televaatajani.

Meie mure konkreetseks põhjuseks on selliste kvaliteetsaadete nagu «Ööülikool» ja «Plekktrumm» edasine saatus.

Mõlemal saatel on väga kindel välja kujunenud sihtgrupp, mõlema saate pealkirjast on saanud kultuurisümbol. Mõlema saate tegijad on väga võimekad ja kultuuritegijate poolt tunnustatud ja usaldatud kultuuriajakirjanikud. Nüüd on saanud kultuuriavalikkusele teatavaks, et mõlemad saated sel kujul lõpetatakse.

Lõpetamise motiivil pole kahetsetavalt tegemist kultuuri huvide eest seismisega, vaid kultuurivõõra ametkondliku ja ärilise mõtteviisi ilmingutega ERR-i juhtimisel. Kas saate lõpetajad teadvustavad, mis tähendus neil saadetel on olnud rahvuskultuurile ja mida tähendab loomingu kaitsmine? Kas saate lõpetajad teadvustavad oma otsuste mõju kultuurivälja vaesestamisel ning selle kaudu ka ERR-ile pandud eesmärkide vastu töötamisel?

Seda tüüpi saated nagu „Plekktrumm” ja „Ööülikool” ühendavad kõrgkultuuri loojaid rahvaga, olles seega erakordse tähtsusega meie kultuuri kestlikkuse ja püsimise jaoks. Nende saadete ülesehitamine, nende pealkirjadega seotud kvaliteedi publiku teadvusse kinnistamine on nõudnud tegijatelt aastatepikkust pühendumist. See on ajakirjanduslik autorilooming, mis peaks olema kaitstud. Jaan Tootsen ja Joonas Hellerma ning Plekktrummi toimetaja Hedi Rosma elavad kaotuse üle ja teostavad oma annet sellest hoolimata kusagil ka edaspidi, kuid respekti puudumine kultuurivalla tippajakirjanike suhtes, nendest loobumine on suureks hoobiks ERR-i kui seaduse järgi Eesti kultuuri edendava avalikõigusliku institutsiooni mainele ja usaldusväärsusele.

ERR-i programmi rahastamine maksumaksjate poolt on põhjendatav just sellega, et saaks teha saateid, mis on vajalikud kultuurrahvana püsimisel ja mis ei pea sõltuma auditooriumi massilisuse näitajatest. Tekib ka küsimus, miks peaks ERR kandma rahvusringhäälingu nime ja olema riiklikult rahastatud, kui ta hakkab kultuurivalla suhtes käituma nagu kommertskanal.

ERR-i juhatuse ja nõukogu liikmetel peaks olema kohustus oma hetkeotsuste tegemisel arvesse võtta ka kaugemale ulatuvaid tagajärgi meie kultuuriväljale, vaatajate-kuulajate nõudlikumate sihtrühmade ootusi ning sellise mõtlematu sammu astumisega kaasnevat mainekahju kogu ERR-ile.

Eelpool öeldust lähtuvalt palume Riigikogu kultuurikomisjoni võtta arutusele ERR-i kui seaduse järgi Eesti kultuuri edendamise eest vastutava institutsiooni eesmärgid ja tegevuspõhimõtted, et kaitsta rahvusringhäälingu kultuurisaateid kommertskanalitele omaste põhimõtete meelevalla alla sattumise eest.

Kõik allakirjutanud on osalenud Plekktrummi ja/või Ööülikooli saadetes.

Allkirjad:

Krista Aru

Kristiina Ehin

Jüri Engelbrecht

Toomas Haug

Sirje Helme

Jaak Jõerüüt

Fred Jüssi

Martti Kalda

Mari Kalkun

Doris Kareva

Jan Kaus

Toomas Kiho

Tiina Kirss

Hasso Krull

Kalevi Kull

Tiiu Kuurme

Marju Kõivupuu

Marin Laak

Margus Laidre

Katrin Laur

Marju Lauristin

Tõnu Lehtsaar

Mari-Liis Lill

Enn Lillemets

Viivi Luik

Liina Lukas

Arne Merilai

Valdur Mikita

Lauri Mälksoo

Ründo Mülts

Elmo Nüganen

Hardo Pajula

Kaido Ole

Anu Raud

Rein Raud

Jüri Reinvere

Riina Roose

Paul-Eerik Rummo

Anu Tali

Jüri Talvet

Peep Talving

Jaan Tammsalu

Tiia Toomet

Vallo Toomla

Helena Tulve

Jaan-Eik Tulve

Leelo Tungal

Erkki-Sven Tüür

Mari Saat

Aija Sakova

Ly Seppel-Ehin

Tarmo Soomere

Pärt Uusberg

Berk Vaher

Ardo Ran Varres

Tanel Veenre

Mart Velsker

Anna Verschik

Peeter Volkonski

David Vseviov

Tõnu Õnnepalu

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles