JUHTKIRI ⟩ Meeleheitel Kreml alustas Vene ruletti (7)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts
  • Kahhovka tammi õhkimine tähendab suurkatastroofi.
  • Venemaa peab sõda meeleheitega.
  • Ukraina peab küsimuse viimisega ÜRO Julgeolekunõukokku Venemaad ennetama.

Nüüd see siis juhtus – Vene väed õhkisid Kahhovka tammi, tekitades suurkatastroofi. Selle võimaluse eest oli Ukraina juba pikka aega hoiatanud. Venemaa motiiv seda teha on seotud kartusega Ukraina vastupealetungi ees. Et Vene väed valmistuvad praeguselt rindejoonelt taanduma, siis lasti käiku põletatud maa ehk praegusel juhul üleujutatud maa taktika.

Katastroofi ulatust pole veel võimalik hoomata, kuid inimeste evakueerimine käib Dnipro jõe mõlemal kaldal. Hinnangud evakueerimist vajavate inimeste arvu kohta on plahvatuse järel üksnes kasvanud, ulatudes kümnete, võib-olla sadade tuhandeteni. Sealjuures on venelaste käes olev idakallas ehk suuremaski ohus, sest see asetseb madalamal.

Ohtu on sattunud ka Krimmi poolsaare veevarustus, mis käib Põhja-Krimmi kanali kaudu. Veepuudus oli aga okupeeritud Krimmi jaoks juba varem üks suurimaid kitsaskohti. Seega on Venemaa ka endale jalga tulistanud.

Pole põhjust kahelda, et meeleheitlikke terroriakte on Venemaa valmis veel korraldama. Praegu paistab, et tammi purustamine ei kujuta vahetut ohtu Zaporižžja tuumaelektrijaamale. Küll aga võib see piirkonna potentsiaalselt kõige ohtlikum objekt olla mõne järgmise meeleheitekäigu sihtmärk.

Mai lõpus hoiatas Ukraina luure, et Venemaal on kavas tekitada tuumajaamas kiirgusleke, kutsuda esile rahvusvaheline sekkumine ja sellega Ukraina pealetung peatada.

Enne kui käivitub nii ohtlik «Vene rulett», tuleb küsida, milliseid järeldusi peavad Ukraina liitlased äsjasest tammikatastroofist tegema.

Esiteks on Venemaa väide, et süüdi on Ukraina pool, enam kui ebatõenäoline. Kiievil on hulk tõendeid, Moskval ainult tühi jutt. Ukraina lubadus viia juhtum ÜRO Julgeolekunõukogu ette ennetab aga Venemaa võimalikku samalaadset käiku. Nüüd on oluline, et Ukrainat toetav üleilmne koalitsioon tugevneks. Kahhovka plahvatus peab viima Kremli veel suuremasse isolatsiooni. Ükski Hiina või Indoneesia rahuplaan, mille varjatud eesmärgiks on Venemaa välja aidata, ei ole tõsiseltvõetav.

Praegu aitab üksnes Venemaa kiire lüüasaamine, et edasisi meeleheitekäike ei tuleks.

Teiseks on Kahhovka järjekordne äratuskell, mis näitab, et iga viivitus Ukrainale täiendava relvaabi andmisel maksab ränka hinda. Praegu aitab üksnes Venemaa kiire lüüasaamine, et edasisi meeleheitekäike ei tuleks. Ja kordame, kordame veel kord: Ukraina vajab hävitajaid ja kiiresti.

Kolmandaks tuleb toimunut käsitleda terroriakti, ökotsiidi ja sõjakuriteona. Vesi kannab kaasa miine ja mootorikütust. Kahhovka hüdroelektrijaam pole taastatav, ohus on veevarustus ning tuhandete inimeste eluasemed ja elud. Tegeleda on vaja nii täiendavate sanktsioonidega kui ka kuriteo konkreetsete täideviijate kindlakstegemisega.

Mõistetavalt ei tea me Ukraina vastupealetungi täpsemat kava ega seda, kuivõrd Kahhovka katastroof sunnib sellesse korrektiive tegema. Osa võimalikust sõjatandrist muutub sooks. Samal ajal ei tohiks see ukrainlastele päris ootamatu olla ja kindlasti ollakse valmis oma seniseid kavasid kiirelt muutma.

Sõda on olnud piina- ja ohvrirohke, aga kõige dramaatilisemad sündmused võivad alles ees seista. See on ka meie iseseisvuse kaitsesõda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles