Raivo Vare ⟩ Venemaa tulevik sõltub ühiskonna meelsusest (10)

Raivo Vare
, majandusekspert
Copy
Vene valitsus. Kreml, Moskva
Vene valitsus. Kreml, Moskva Foto: SSV.Photo/Shutterstock

Vaatleja Raivo Vare kirjutab oma artiklisarja kolmandas loos võimalikest sõjajärgsetest arengutest Venemaa riigikorralduses, nii eliidi kui opositsiooni poolt, ning «Vene maailma» uutest arengutest.

Sõjajärgse Venemaa võtmeküsimus on: milliseks kujuneb Venemaa riigikorraldus ja sellele üleminek, aga ka ühiskonna ettekujutus valitsevate väärtuste paletist. On võimalik välja tuua mitu suundumust, mille ainus ühisnimetaja on riigi rahvusvahelise mõjukuse saavutamine/hoidmine.

Kõige problemaatilisemaks võiks pidada seda, et ühiskonna meelsusest tegeliku pildi saamine on tavapäraste, eelkõige sotsioloogiliste uurimismeetoditega praktiliselt võimatu. Kuigi regulaarselt korraldatakse küsitlusi nii avalikult (nagu ettevaatlikult opositsiooniline Levada keskus või valitsusmeelne VTSIOM) kui ka salajasi/kinniseid (nagu ainsana Kremlis tõsiselt arvestatavad FSO elik föderaalse valveteenistuse korraldatud arvamusuuringud), on vastuste objektiivsuse suhtes ikkagi põhjendatud kahtlusi. Osaliselt usaldamatusest ja poliitilisest kartusest riigi sisepoliitilise repressiivse õhkkonna tõttu, osaliselt aga soovimatusest poliitikasse üldse puutuda.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles