Globalistide sajand. Kuidas kujundada ümber maailma palet ja vabaneda rahvustest (30)

Aivar Jürgenson
, diasporaauurija
Copy
Vince Gaia hoiatab, et kliima soojenemine viib seninägematu rändekriisini, mille kõrval 2015. aastal Euroopat tabanud rändekriis näib lapsemänguna. Fotol merelt päästetud põgenikud Kreekas Lesbose saarel 2019. aastal.
Vince Gaia hoiatab, et kliima soojenemine viib seninägematu rändekriisini, mille kõrval 2015. aastal Euroopat tabanud rändekriis näib lapsemänguna. Fotol merelt päästetud põgenikud Kreekas Lesbose saarel 2019. aastal. Foto: ARIS MESSINIS/AFP/Scanpix

Kui Gaia Vince’i «Nomaadide sajand» hiljuti eesti keeles ilmus, mõjusid selle seisukohad nii imperatiivsete ja radikaalsetena, et tekkis tahtmine reageerida. Siis aga mõtlesin ümber – parim reaktsioon nii äärmuslikule tekstile on seda lihtsalt ignoreerida ja loota, et raamat tähelepanu ei pälvi.

Kuid see oli naiivne lootus. 27. mail Postimehe lisas AK ilmunud intervjuu Tallinna Ülikooli antropoloogialektori Joonas Plaaniga tiražeerib tões ja vaimus Vince’i ​seisukohti kliima- ja rändeküsimustes. Hambapasta on tuubist väljas ja sinna tagasi seda enam ei topi. Ent kuna Gaia Vince ja tema teose eestikeelsed kommenteerijad näivad olevat hoopis rohkem kursis kliima kui migratsiooniga, on mõned kommentaarid ikkagi vajalikud.

Raamatu strateegia on lihtne: kõigepealt kütta lugejas üles parajalt tugev kliimaärevus, siis aga näidata, et kliimamuutuste lahendus on sadade miljonite inimeste ränne soodsama kliimaga põhjapoolsetesse piirkondadesse ning neile seal kaasaegsete elamistingimuste loomine.

Jõulises, räppivalt minimalistlikus stiilis lükatakse raamatu esimestes peatükkides lugeja ette maailmas juba praegu aset leidvate ja üha hullemaks muutuvate kriiside loetelu. Lehekülgede viisi kuumust ja tulekahjusid, üleujutusi, merevee taseme tõusu, äärmuslikke kliimaolusid ja kasvava rahvastiku demograafilist muutumist, inimeste sissetulekute ebastabiilsust, võimetust säästa raha ja ressursse, sante sanitaarolusid ja viletsaid valitsusi. Viimase kümnendi või ka pisut pikema aja looduskatastroofide kirjeldused lõpevad autori prohvetlike sõnadega stiilis «Olgu öeldud, et edaspidi muutuvad sellised nähtused «normaalseks».»

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles