JAANIS OTSLA ⟩ Uus kriisiseadus võib kaasa tuua tõsise ekspertide puuduse

Jaanis Otsla
, Sisekaitseakadeemia päästekolledži direktor
Copy
Foto: Mailiis Ollino

​Uus kriisiseadus tekitab kohustusi paljudele ettevõtetele, asutustele ja omavalitsustele, kuid pudelikaelaks võib osutuda hoopis väljaõppinud ja kogenud kriisispetsialistide ja -juhtide puudus, selgitab Sisekaitseakadeemia päästekolledži direktor Jaanis Otsla.

Riigikantselei on välja töötamas uut tsiviilkriisi ja riigikaitse seadust, mis võib ennaktempos jõustuda juba sellel aastal. Uue seadusega muutub kriisideks valmistumise kohustus senisest palju enamate organisatsioonide igapäevaelu osaks. Kui tänaseni on riskianalüüside, kriisiplaanide ja ettevalmistuste tegemine olnud pigem väheste asutuste, omavalitsuste ning kriitilise tähtsusega ettevõtete kohustus, siis nüüd on see muutumas peaaegu et üldrahvalikuks.

Võtmeterminiks on siin püsiva kriisiülesandega asutus. Need on asutused ja ettevõtted, mis peavad tagama ka kõige rängema kriisi korral oma tegevuse või teenuse jätkumise. Ka tingimustes, kui elektrit, andme- või mobiilside teenuseid mitmeks päevaks pole. Transpordiahelad on häiritud ning import-eksport ei toimi. Infomüra aina kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles