TOOMAS ALATALU ⟩ Sõjaväemanöövrid ja tippkohtumine veinilossis annavad Moldova Kremli-meelsele opositsioonile vastulöögi

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Moldova lipp.
Moldova lipp. Foto: DUMITRU DORU

Algava nädala tippsündmuseks on Euroopa Poliitilise kogukonna teine tippkohtumine Mimi veinilossis, kirjutab Toomas Alatalu.

Algava nädala tippsündmuseks on Euroopa Poliitilise kogukonna (European Political Community) teine tippkohtumine, mis erinevalt Praha lossis toimunud esimesest (oktoober 2022) peetakse Moldova Bulboaca külas olevas Mimi veinilossis. Tegemist on 130 aastat tagasi sinna asunud prantslasest ettevõtja veinitootmiseks rajatud hoonetekompleksiga, mis renoveeriti suurürituste tarbeks 20 aastat tagasi. Koha valik tuleneb eeskätt 50 riigi- ja rahvusvahelise ogranisatsiooni juhi turvalisuse tagamiseks.

Sama eesmärki teenivad neljapäeval käivitunud esimesed rahvusvahelised sõjaväemanöövrid Moldova pinnal, osalejateks USA, Saksa, Suurbritannia ja Rumeenia üksused. USA pole küll EPC osaline, ent USA suursaadik oli esiplaanil ka 21. mail Chisinaus toimunud hiidmiitingul Euroopaliku Moldova Assamblee, kus peakõnelejateks oli president Maia Sandu ja Europarlamendi esinaine Roberta Metsola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles