LOODUSFOTO Soov karusid kaitsta võitis kavatsuse nad hävitada (2)

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Kontoritöö rutiini murdmiseks püüab Alvin Tarkmees iga nädal fotoaparaadiga loodusesse jõuda. Karu sai ta lähedalt pildistada Alutaguse karuvarjes.
Kontoritöö rutiini murdmiseks püüab Alvin Tarkmees iga nädal fotoaparaadiga loodusesse jõuda. Karu sai ta lähedalt pildistada Alutaguse karuvarjes. Foto: Alvin Tarkmees

Sajand tagasi olid karud Eesti metsades välja suremas. 1921. aastal kirjutas W. Valner: «/.../ üks ehk kaks vabariigis leiduvat karu saavad lähemal ajal tapetud ja sellega nende sugu lõplikult hävitatud.»

Lätis tõepoolest nõnda läkski, kuid Eesti karude olukord ilmselt siiski päris nii räbal ei olnud – erinevaid hinnanguid keskmistades võib arvata, et Alutaguse piirkonnas võis 1930. aastatel elada umbes 30 mesikäppa. Ja õnneks sai tahtmine karusid kaitsta tugevamaks soovist nende sugu hävitada – alates sellest ajast on karude arvukus meil aina kasvanud.

Siiski oli mõnikümmend aastat tagasi inimese kohtumine karuga Eesti metsas veel nii harukordne sündmus, et lõi meediaski laineid. Praegu on karu-uudised põnevust kaotamas ja vürtsi saab neile lisada vaid kirjeldusega, kui lähedale keegi karule sattus või kui kõvasti karjus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles