Kaido Einama ⟩ Hiidude heitlus: Euroopa Liit tahab tehnoloogiafirmasid ohjeldada, need lubavad ära minna

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tehnoloogiahiiud on silmitsi tehisintellekti ja regulatsiooni küsimustega.
Tehnoloogiahiiud on silmitsi tehisintellekti ja regulatsiooni küsimustega. Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP/Scanpix

Kõigile on teada, et sellised uued valdkonnad nagu isikuandmete kaitse ja tehisintellekt vajavad reguleerimist, kuid keegi ei taha suurte tehnoloogiafirmadega selle pärast tülli minna. Euroopa Liit tegi GDPRi ehk isikuandmete kaitse regulatsiooniga esimesed sammud ja Facebooki emafirma sai sel nädalal hiigeltrahvi. Iirimaa andmekaitseasutus määras karistuseks 1,2 miljardit eurot, mis peaks olema nii suur, et annab ka sellise gigandi nagu Meta juures tunda.

Sotsiaalmeediahiidu trahviti, kuna see on jätkanud inimeste isiklike andmete USAsse saatmist, jättes kõrvale Euroopas kehtivad andmekaitsereeglid, mille järgi ei tohi isikuandmeid enam Euroopast välja viia ega väljaspool olevates serverites hoida. Facebookile on serverivõrgu ümberehitamine tundunud liiga tülikas ja kulukas, nii et seni on otsustatud säärasele nõudele vargsi vilistada.

Kas trahvi järel saavad nüüd andmed USA serveritest kustutatud ja Euroopasse tagasi toodud? Seda veel keegi ei tea, Meta kaebas otsuse edasi. Kuid vaevalt et Meta tahaks veel mõnda sellist trahvi maksma hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles