JUHTKIRI ⟩ Postimees kehtestab Kaia Kanepile boikoti (56)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab
Urmas Nemvalts joonistab Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Kanepi mängis samas tiimis agressorriigi sportlasega.
  • Praegu käib sõda ja ei tohi ähmastada moraalset kompassi.
  • Postimees ei tühista Kanepit, hinnang käib konkreetsete otsuste ja väljaütlemiste kohta.

Postimees on otsustanud mitte kajastada Kaia Kanepi mänge turniiridel ja tema esinemisi. Otsus ei olnud kerge, aga samuti ei saanud toimetus juhtunust ükskõikselt mööda vaadata.

Prantsusmaal Strasbourgis toimunud WTA 250 taseme turniiril osales Kanepi paarismängus koos neutraalse lipu all võistleva venelanna Angelina Gabujevaga. Mängida paaris tähendab sisuliselt olla samas võistkonnas agressorriigi sportlasega, tunnustada teda oma liitlasena.

Vähe sellest, Kanepi on võtnud Vene agressiooni suhtes ka neutraalse hoiaku. Vastuseks Postimehe küsimusele ütles ta, et ei tegele poliitikaga ega lähe kaasa inimestevaheliste suhete lõhestamise kampaaniaga. Samuti on ta allikate sõnul õigustanud end väidetega, mida kasutab Vene propaganda.

See on väga kahetsusväärne. Sõda kestab teist aastat ja Ukrainat kaitstes on hukkunud üle 300 Ukraina sportlase. Me ei tohi alluda manipulatsioonidele, mille eesmärk on legitimeerida Venemaa osalemine rahvusvahelistel spordivõistlustel. Me ei tohi väsida Ukrainat toetamast, sest seda just Venemaa ootab ja loodab.

Kahjuks ei ole Kanepi juhtum kaugeltki ainuke sellesarnane. Märtsi keskel esines Hortus Musicuse asutaja Andres Mustonen Novosibirskis toimunud Transsiberia kunstifestivalil, mõtlemata sellele, milline on festivali seos Putiniga. Ta oli sellel festivalil korduvalt käinud ja kutsujaks oli üks ta pikaajalisi sõpru.

Paraku jättis muusik arvestamata, et sõda on muutnud põhjapanevalt suhtumist Venemaasse ja erialasesse koostöösse vene sportlaste, muusikute, teadlaste ja spetsialistidega. Kuna Euroopa Liit on kehtestanud Venemaale juba 11 paketti sanktsioone, siis on üheselt selge, et Venemaa asutuste ja organisatsioonidega on igasugune koostöö välistatud. 

Ei saa jääda erapooletuks koostöö suhtes, millele on raske leida moraalset õigustust, ja seisukohtade suhtes, mis kas või kaudselt õigustavad Venemaa agressiooni Ukraina vastu.

Koostöösse Vene kodanikega on suhtumine samuti selge – nendega, kes on agressiooni hukka mõistnud, on see igati teretulnud ja soovitatav, sest nad vajavad tuge, et seista vastu Vene avalikule arvamusele, mis neid selle eest vaenab. Kuid kindlasti on taunitav teha koostööd nende inimestega, kes on sõja suhtes mugavalt oma seisukoha jätnud väljendamata või sõda mingil viisil koguni õigustavad.

Elu ei ole mustvalge ja kindlasti on Kanepi otsuse taga põhjusi, mida avalikkus ei tea, ja olukordi, mille konteksti me ei pruugi täie selgusega tajuda. Kindlasti võib olla põhjusi, miks vene sportlane ei taha agressiooni hukka mõista. Samas ei saa jääda erapooletuks koostöö suhtes, millele on raske leida moraalset õigustust, ja seisukohtade suhtes, mis kas või kaudselt õigustavad Venemaa agressiooni Ukraina vastu.

Postimehe otsus mitte kajastada Kaia Kanepi turniire ei ole kindlasti lõplik ja muutumatu. Eesmärk ei ole lahterdada inimesi õigeteks või valedeks või sildistada kedagi. Veelgi vähem soovib Postimees kutsuda ühiskonda üles pidama nõiajahti. Postimees ei tühista Kanepit, meie hinnang käib vaid konkreetsete otsuste ja väljaütlemiste kohta.

Praegu ei ole aeg, kus lasta ähmastuda moraalsel kompassil ja hakata Ukrainas toimuvaid õudusi võtma osana igapäevasest taustamürast.

Avaliku elu tegelased peavad siin eeskujuks olema heas mõttes, mitte halvas.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles