Merle Vaher ⟩ Hooldekodu pole lähedase reetmine, vaid teadlik valik (4)

Merle Vaher
, Keila haigla õendusjuht
Copy
Keila haigla.
Keila haigla. Foto: Keila haigla

Olles harjunud pere ja lähedastega üksteisele toeks olema ka kõige keerulisematel hetkedel, tundub oma eaka vanema usaldamine hooldekodusse reetmisena. Juba sellele mõtlemine tekitab süütunde, aga ei peaks, sest paljudel juhtudel võib just hooldekodu aidata meie eakal lähedasel veeta väärika vanaduspõlve, kus tal on professionaalne tugipersonal käeulatuses ning ümberringi eakaaslased, kellega lävida, kirjutab Elora haiglate juhatuse liige ja Keila haigla õendusjuht Merle Vaher.

Enamasti jõuavad eakad inimesed hooldekodusse mitte oma vanuse, vaid kõrgest east tulenevate tervisemurede tõttu. Tekivad probleemid mäluga või liikuvusega, mistõttu üksi elades ei ole võimalik enam hakkama saada. Näiteks insuldi järel suureneb abivajadus mitmekordselt. Mingi piirini on meil võimalik oma lähedase eest ise hoolt kanda või kombineerida seda kodus hooldamise teenusega, selleks on võimalik abi saada nii kohalikust omavalitsusest kui ka mitmest erafirmast. Krooniliste haiguste süvenedes ja hooldusvajaduse suurenedes tuleb aga ühel hetkel siiski langetada otsus võtta vanem enda juurde elama või leida talle sobiv hooldekodu.

Sotsiaalministeeriumi andmetel elab täna hooldekodudes ligi 10 000 inimest, samal ajal kodus elavate eakate eest hoolitseb kokku üle 40 000 inimese, kes pühendavad sellele nädalas rohkem kui 20 tundi. Erinevatel andmetel on sel eesmärgil end tööturult taandanud üle 5000 inimese ning teist sama palju töötab osalise koormusega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles