ANDRES HERKEL ⟩ Maharadžad ja Vladimir Viimane: kas India kaotab liitlase? (3)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja ja orientalist
Copy
India peaminister Narendra Modi ja Venemaa president Vladimir Putin.
India peaminister Narendra Modi ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDR DEMYANCHUK

Kui meie näeme Venemaas agressorit, keda tuleb taltsutada, siis India silmis on Venemaa ikka veel vastukaal lääne hegemooniale, kirjutab arvamustoimetaja ja orientalist Andres Herkel.

Kuigi India pole Venemaa agressioonisõda Ukrainas hukka mõistnud, jäädes ÜRO hääletustel erapooletuks, ei saa öelda, et nad pole Venemaad üldse korrale kutsunud. Peaminister Narendra Modi noomis Venemaa presidenti mullu septembris Samarkandis peetud Shanghai koostööorganisatsiooni tippkohtumisel. «Praegu ei ole aeg sõjaks,» oli Modi sõnum Vladimir Putinile. Ta jättis detsembris ära ka iga-aastase kohtumise Putiniga, lükates Moskva küllakutse tagasi.

Siiski pole see peatanud «erilist ja privilegeeritud strateegilist partnerlust» India ja Venemaa vahel. Teadupärast kasutab India armee valdavalt Venemaalt pärit relvi. India poliitikute koorekihi jaoks – aga ka kümnete, ilmselt sadade miljonite indialaste jaoks – on Nõukogude Liit ja hiljem Venemaa olnud pikaajaline sõber ja strateegiline liitlane. Selline maailmatunnetus ei muutu üleöö.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles