JUHTKIRI ⟩ Inimesed, olge metsa minnes valvsad, sest RMK-d ei saa usaldada (4)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur 25.05.2023
Päeva karikatuur 25.05.2023 Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • RMK-le töid tegev ettevõte on võtnud maha metsa Natura 2000 ala sihtkaitsevööndis.
  • Tööde tellija on RMK, kes peab tööde teostajat kontrollima ja töö eest vastutama.
  • Tundub, et RMK töötajad polnud pidanud tarvilikuks metsast läbi astuda.

Eile õhtul hämmastas RMK teade, et Hiiumaal tuli looduskaitsetöödel välja üks viimaste aastate suuremaid eksimusi.

Aset leidis see kevadel alanud Tihu järvede ja Õngu raba taastamise raames. Projekti eesmärk on stabiliseerida järvede veetase ja parandada Õngu raba seisundit. Selleks tuleb sulgeda rabas kuivenduskraavid ja rajada järvede väljavoolule põhjapais.

Tööde esimeses etapis tuli metsa luua ligipääsuteed paisude sulgemiseks vajalikule tehnikale, jättes langetatud puud metsa. Selle käigus ongi metsas leidnud aset kummalised asjad.

Tuleb välja, et RMK-le töid tegev ettevõte on teede tekitamisel võtnud maha sadade meetrite kaupa metsa mitte seal, kus oleks projekti järgi pidanud ja kus seadused seda ka lubaks, vaid hoopis Natura 2000 ala sihtkaitsevööndis. Asi paistab vägisi sedamoodi välja, et tegu polnud süütu veaga, vaid töömehed tahtsid lihtsalt rajada otseläbipääsu tööalalt tee peale. Et ei peaks ometi ringiga minema.

Kui nüüd küsida, mis saab edasi, siis metsa koha pealt ei jää midagi muud üle kui oodata, et aeg haavad parandaks. Mingeid muid meetmeid ei saa seal kasutada.

Esialgsest jahmatusest toibununa tekib pärast sellist sõnumit loomulikult küsimus: aga kes selle eest vastutab? Eks esmajärjekorras muidugi töövõtja, kes peaks tegema asju nii, nagu kord ette näeb. Aga see ei tohi tähendada seda, et tööde tellija RMK saaks igasuguse vastutuse sujuvalt töövõtja kaela lükata ja ise ausat nägu teha.

Asi ei tohi lõppeda lihtsalt ehmatusega, vaid vastutavad inimesed peavad ka saama tunda oma tegevusetuse tagajärgi. Samuti peab RMK mõtlema sellele, kuidas tagada, et midagi sarnast ei korduks.

RMK peaks ju kontrollima, et nende töövõtjad nurki sirgemaks ei lõikaks või muul moel enda elu hõlpsamaks ei püüaks teha. Tegelikult on RMK-l selleks Hiiumaal ka töötajad olemas. Paistab aga, et nemad ei märganud mitte midagi enne, kui hakkaja inimene neile tõendid rikkumiste kohta kätte tõi. Selleks oli looduskaitseaktivist, MTÜ Eesti Metsa Abiks eestvedaja Mati Sepp, keda tuleb selle eest muidugi tublisti kiita.

Rikkumise avastamiseks polnud Sepal tegelikult vaja enamat tehagi, kui korra metsa minna ja tavalise telefoniga GPSi abil vaadata, kuhu teed on rajatud. Tundub aga, et RMK töötajad polnud pidanud tarvilikuks metsast läbi astuda.

Asja teeb veel valusamaks see, et praeguse aja tehniliste võimaluste juures poleks tegelikult RMK töötajatel vaja metsa minnagi. Ülevaate sellest, kuidas ja kus masinad toimetavad, saaks GPSi abil ju ka arvutiekraanile tuua. Tuleb ent välja, et RMK tellimusel metsas tegutsenud masinatel polnud GPS-süsteemegi peal. Nii saigi töövõtja südamerahuga metsa maha võtta seal, kus talle endale pähe tuli.

Igal juhul peavad RMK ja selle töötajad nüüd pikalt peeglisse vaatama ning järele mõtlema, miks nii läks. Selline asi ei tohi lõppeda lihtsalt ehmatusega, vaid vastutavad inimesed peavad ka saama tunda oma tegevusetuse tagajärgi. Samuti peab RMK mõtlema sellele, kuidas tagada, et midagi sarnast ei korduks.

Seni, kuni RMK oma majapidamise korda saab, ei jää aga Postimehel muud üle kui soovitada nii looduskaitsjaile kui ka kõigile teistele: inimesed, olge valvsad!

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles