Polina Tšernjak Miks ei lahenda Eesti kohtud sporti puudutavaid vaidlusi?

Polina Tšernjak
Copy
Eesti kohtutel on tulnud lahendada ka jalgpalliga seotud probleeme. Pilt on illustratiivne ega ole looga seotud,
Eesti kohtutel on tulnud lahendada ka jalgpalliga seotud probleeme. Pilt on illustratiivne ega ole looga seotud, Foto: FRANCK FIFE

Eesti kohtud leiavad tihti, et nad ei ole pädevad spordiga seotud asju lahendama, sest sporti puudutavate otsuste vaidlustamine on piiratud. Alaliidud tegutsevad MTÜdena, mis toimivadki väikese riigina riigis. Kas see on aga sportlaste suhtes õiglane, küsib advokaat Polina Tšernjak.

Mõni näide ka. Mullu vaidlustas treener meedias palju kajastust leidnud otsuse, millega kehtestati treeneri suhtes tähtajatu tegutsemise keeld. Tegutsemiskeelu kehtestas Eesti Kergejõustikuliit. Kohus leidis, et kaebuse lahendamine ei ole halduskohtu pädevuses, sest kergejõustikuliit tegutses eraõiguslikus suhtes ehk kohtu pädevuseks puudus vajalik riikliku ülesande täitmise element. Kaebus jäi sisuliselt lahendamata.

Sporti puudutavate muredega on pöördutud ka tsiviilkohtusse. Näiteks vaidlustas jalgpallur 2014. aastal Eesti Jalgpalli Liidu distsiplinaarotsuse, millega määrati sportlasele mängukeeld. Sportlane palus kohtul otsuse tühistamist, leides, et see on vastuolus seaduse ja jalgpalliliidu põhikirjaga. Kohus selgitas, et MTÜ otsust saab vaidlustada MTÜ liige ehk spordiklubi, mitte sportlane eraisikuna. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles