PEETER ESPAKI VASTULAUSE Arstide ülesanne on inimest aidata, mitte ta kannatusi süvendada (10)

Peeter Espak
, orientalist ja usundiloolane
Copy
People attend the "Equality Parade" rally in support of the LGBT community, in Warsaw, Poland June 19, 2021. The writing reads: "People, not ideology". REUTERS/Kacper Pempel
People attend the "Equality Parade" rally in support of the LGBT community, in Warsaw, Poland June 19, 2021. The writing reads: "People, not ideology". REUTERS/Kacper Pempel Foto: KACPER PEMPEL

Valitsusel ei tohi lasta suikuda sooideoloogia ulma, rõhutab Peeter Espak.

Lühidalt kokku võttes – nagu ka näiteks inimene võib radikaliseeruda internetis mõne terrorirühmituse või ideoloogia toetajaks ilma näiliselt ühegi kokkupuuteta päris terroristiga ning vihaideoloogia taustu isegi mõistmata, samad mehhanismid ja arengud võivad toimuda oma keha millekski teiseks ära muuta tahtva inimese peas.

Kui keegi ennast eri vaimsete probleemide tõttu näiteks lõigub, ei paku ühiskond sellele inimesele aga mitte kirurgiteenust professionaalsemaks lõikumiseks teaduspõhise meditsiini praktiku poolt, vaid üritab siiski iseendalõikujat aidata moel, et ta saaks oma vaimsetest piinadest üle.

Arstiteaduse eesmärk on nimelt inimest aidata, mitte tema kannatusi süvendada. Kui aga keegi ongi sündinud nn «valesse kehasse», siis selle tuvastamiseks ongi olemas tõendipõhine lääne teaduslik meditsiin, koos teaduslike otsuste langetamise mehhanismidega ja oma ideaaliga inimest aidata.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles