Ken-Marti Vaher Sõnavabadusega ei mängita (9)

Ken-Marti Vaher
, endine justiits- ja siseminister
Copy
Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) on korraldanud piketi Soome poliitiku Päivi Räsäneni toetuseks.
Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) on korraldanud piketi Soome poliitiku Päivi Räsäneni toetuseks. Foto: Sander Ilvest

Hoiatan tõsiselt nn vihakõne mõiste laiendamise eest. Need libaliberaalid, kes seda Eestis teha tahavad, ei anna endale aru, millist kahju see Pandora laeka avamine toob, ütleb endine justiits- ja siseminister Ken-Marti Vaher (Isamaa).

Ihalus lajatada nn vaenamise eest kriminaalõigusliku malakaga on levinud mitmetes Euroopa riikides. Kuigi karistusõigus peaks olema rangelt iga suveräänse riigi otsustada, soovib Euroopa Liit oma pädevust üha laiendada. Seetõttu nõutakse juba aastaid liikmesriikidelt «vaenukõne» piisavat kriminaliseerimist, mis ei tohiks üldse olla selle majandusühendusena loodud liidu asi. Samas on igal suveräänsel riigil võimalik säärasele survele mitte alluda, mida mitmed Eesti õigusteadlased on ka asjalikult rõhutanud.

Kuid probleem pole ainult Brüsseli bürokraatide nõudmises. Mitmed Euroopa riigid vaevlevad juba aastaid vihakõne kriminaliseerimisest tulenevate hädade käes. Tänaseks pandeemia mõõdu võtnud nähtus on nakatanud paljusid poliitikuid, kelle mõtlematud otsused on toonud ühiskondades kaasa laieneva enesetsensuuri, tabuteemad ja õigusriigi murenemise. Pinged mitte ei vähene sellest, et lõpuks saab karistada ja panna ka platele istuma kontrollimatu suuvärgiga «õhutajad», vaid suurenevad, sest näiteks migratsiooniga, võimuliialdustega, soo muutmisega, lastele suunatud propagandaga jne seotud probleemidest räägitakse nüüd pigem ridade vahel nagu nõukaajal või sosinal, kuid seda tulisemalt.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles