Karmo Tüür ⟩ Venemaa kehtestab oma huvisid käepäraste vahenditega

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Karmo Tüür
Karmo Tüür Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kui ei saa heaga, siis proovime halvaga – umbes nii võib kokku võtta Venemaa enesekehtestamise praegust etappi. Putini valitsusaja jooksul on Venemaa teinud näilise kannapöörde koostöösoovilt konfliktile, kuid tegelikult on selle sisuks olnud ikka vaid üks: Venemaa huvide kehtestamine käepäraste vahenditega, kirjutab politoloog Karmo Tüür.

Umbes niimoodi võib kokku võtta pika intervjuu, mille andis Dmitri Trenin Venemaa ühele populaarseimale ajalehele Moskovski Komsomolets. Dmitri Trenini näol on tegu suurepärase näitega Venemaa eliidi meeoludest – omal ajal aktiivselt läänega kontakti otsinud inimesest on ta muutunud süngeks ja heitunud pika sõja kuulutajaks.

Juhul kui keegi ei tea, siis Trenin oli Venemaal tegutsenud ning nüüd välisagendiks kuulutatud Carnegie Moskva keskuse juht, enne seda 20 aastat NSVLi ja Vene Föderatsiooni sõjaväes kuni polkovniku auastmeni teeninud mees, kelle kogu pingutus oli suunatud sellele, et leida ühine keel läänega, sh NATOga. Nüüd on ta koos oma riigiga teinud kannapöörde ning valinud vastasseisu tee, olles seeläbi suurepäraseks õppe- ja mõttematerjaliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles