LOODUSFOTO ⟩ Kadunud ja taas­leitud orhidee Saaremaalt

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Rainer Kurbel on aastakümneid tegelenud looduslike orhideede uurimise ja kaitsega. Käpaliste pildistajana võib teda kõhklusteta pidada Eesti tšempioniks – seda nii piltide kvaliteedi kui ka kvantiteedi poolest.
Rainer Kurbel on aastakümneid tegelenud looduslike orhideede uurimise ja kaitsega. Käpaliste pildistajana võib teda kõhklusteta pidada Eesti tšempioniks – seda nii piltide kvaliteedi kui ka kvantiteedi poolest. Foto: Rainer Kurbel

Leeder-sõrmkäpp on veidi ebatavaline käpaline – ta õied võivad olla nii kollased kui ka punased. Selle orhidee eri populatsioonides on eri värvi õitega taimede vahekord erinev: Ahvenamaal on rohkem punaseid, Gotlandil kollaseid, Norras on ainult kollased õied jne.

Leeder-sõrmkäppa on peetud taimeliigiks, kes suri meil välja juba nelja inimpõlve eest. Viimased teadaolevad taimed võisid botaanikaharrastajad oma kasvukohtadelt Saaremaal välja kaevata 1901. aastal – vähemalt on nii dateeritud viimased herbaariumides leiduvad eksemplarid.

1989. aastal toodi Ahvenamaalt 27 taime Lääne-Saaremaale leeder-sõrmkäpa kunagistele kasvualadele. Käpaliste istutamine loodusesse kipub aga sageli ebaõnnestuma – esimestel aastatel pärast istutust leiti veel üksikuid kribalate õitega ja mõned aastad hiljem õiteta taimi, praeguseks on needki kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles