Anu Realo Sõja laastav mõju vaimsele tervisele on eriti suur

Anu Realo
, akadeemik ja Warwicki ülikooli professor
Copy
Anu Realo. Maris Krünvald/Eesti teaduste akadeemia pildipank
Anu Realo. Maris Krünvald/Eesti teaduste akadeemia pildipank Foto: Maris Krünvald

Venemaa jõhker sõjaline rünnak ja sissetung Ukrainasse seadis ohtu kogu demokraatliku maailma. Üha sagedamini räägitakse, et maailm seisab pöördepunkti (Zeitenwende) lävel – maailmakorra tektoonilised plaadid on taas liikvel, käes on ühe ajastu lõpp ja teise algus, kirjutab akadeemik Anu Realo.

Milline see uus ajastu on, sõltub suurvõimude omavahelise heitluse tulemusest, mille ühe traagilise vaatuse tunnistajaks Ukrainas praegu oleme.

Sõda Ukrainas põhjustas mitte ainult tõsise julgeoleku- vaid ka ulatusliku rände- ja toidukriisi. Sõja sotsiaalne mõju on ühtaegu lokaalne ja globaalne – põhjustades iga päev surma, vigastusi ja kannatusi Ukraina rahvale, puudutab sõda samal ajal miljoneid inimesi üle kogu maailma. Paljud Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riigid said enne sõja puhkemist suurema osa oma viljast, väetistest ja toiduõlist just Ukrainast ja Venemaalt, kuid sõda katkestas olulised tarneahelad. ÜRO maailma toiduprogrammi hinnangul kannatab juba praegu või on tõsise toidunappuse ohus 345 miljonit inimest ehk kaks korda rohkem kui 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles