Marju Lauristin ⟩ Toompea köievedu võib lammutada parlamentaarse riigikorra (27)

Marju Lauristin
, emeriitprofessor (SDE)
Copy
Esmaspäevane Riigikogu istung, kus jätkuvast opositsioonierakondade obstruktsioonist hoolimata õnnestus riigikogu päevakord kinnitada.
Esmaspäevane Riigikogu istung, kus jätkuvast opositsioonierakondade obstruktsioonist hoolimata õnnestus riigikogu päevakord kinnitada. Foto: Madis Veltman

Riigikogus tuleks arutada sisulisi küsimusi teineteisele ärapanemise asemel, leiab emeriitprofessor Marju Lauristin (SDE).

Riigikogu algusnädalad on pakkunud rahvale meeliköitvat vaatepilti Toompeal toimuvast köieveost, milles osalejatel on teadagi kaks võiduvõimalust: kas tõmmata tugevamalt ja sellega saada vastased jõuga siruli, või «teha karjapoissi» ja köieots ootamatult lahti lasta, nii et vastasvõistkond sussid püsti ajaks.

Seekord kasutas hoopis kohtunik oma õigust võistlus spordieetika rikkumise tõttu enne tulemuse selgumist lõpetada. Üks-null kohtuniku kasuks, mis annab lootust, et vaatamata esialgsele rüselemisele suudab riigikogu vastselt valitud koosseis nüüd asuda sisulist tööd tegema. Veel kord sai tuge üks demokraatia alustõdesid: ära tee teisele seda, mida sa ei taha, et sulle endale tehakse. Sest seni, kuni demokraatlike valimiste mehhanism töötab, on ikka võimalus, et tänasel koalitsioonil tuleb ülehomme istuda opositsioonis, ja vastupidi.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles