Martin Ehala ⟩ Ülekohut ei saa heastada ülekohtuga (51)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
Abielupaar
Abielupaar Foto: Marianne Loorents
  • Abielu mõiste on heteroseksuaalse identiteedi keskne osa.
  • Allkiri abielu toetuseks ei ole allkiri samasooliste kooselu vastu.
  • Artikli lõpus on link allkirja andmiseks rahvaalgatus.ee leheküljel.

Kuidagi oleme jõudnud nii kaugele, et need, kes ei soovi abielu mõiste muutmist, on kuulutatud homofoobideks, kes eitavad samasoolistele paaridele võrdsete õiguste andmist. See on demagoogiline ja sildistav. Abielu väärtustamine ei ole homofoobia, kirjutab arvamustoimetuse juht Martin Ehala.

Samasoolised ja erisoolised perekonnad peavad olema seaduse silmis võrdsed. Aga need peretüübid on ka olemuslikult erinevad, eeskätt seetõttu, kuidas sünnivad nendesse peredesse lapsed. Ja seetõttu vajavad need peretüübid põlvnemise küsimuste seadustamisel erinevat lähenemist.

Kõike seda on palju loomulikum ja selgem korraldada eri seaduste alusel kui ühes seaduses. Täpselt samamoodi nagu tsiviilõigus ja kriminaalõigus on reguleeritud eri seadustega. Ka Euroopa Inimõiguste Kohus on mitmes otsuses rõhutanud, et samasooliste paaride õigused saab tagada kooseluseadusega, selleks ei ole vaja muuta abielu mõistet.

See tähendab, et need, kes on abielu mõiste muutmise vastu, ei ole tingimata homofoobid. Ja asjaolu, et abielu mõiste muutmise vastu on kindlasti ka homofoobe, ei tähenda seda, et riik võiks kasutada sooneutraalse abielu kehtestamist omamoodi kasvatusmeetmena tolerantsuse juurutamiseks ühiskonnas, nagu seda on mõista andnud minister Signe Riisalo.

See on ülekohtune kõigi nende erisooliste perede suhtes, kelle liikmed ei ole homofoobid, aga kelle jaoks on erisooline perekond, milles on ema, isa, lapsed ja vanavanemad, osa nende seksuaalsest identiteedist. Abielu mõiste muutmisega kaotatakse erisoolise perekonna eripära.

Kuid erisoolise perekonna seaduslik tunnustamine just sellisena on paljudele heteroseksuaalsetele inimestele sama oluline, kui homodele on samasoolise perekonna seaduslik tunnustamine.

Võrdsed õigused tuleb tagada nii, et kellelegi sellega haiget ei peaks tegema. Ülekohut ei tohi heastada uue ülekohtuga.

Et abielu mehe ja naise liidu mõistes on heteroseksuaalse identiteedi tuum, on nii palju pereinimesi abielu mõiste muutmise vastu. Ja seda hoiakut ei ole vaja häbeneda, kuigi abieluvõrdsuse häälekad nõudjad just sellist survet püüavad avaldada.

Ma tean, et nii mõnedki haritlased jätsid andmata allkirja abielu toetuseks, sest neil on tuttavaid samasoolisi paare ja nad ei tahtnud näida homofoobsed. Kuid ma olen kindel, et ükski gei ega lesbi ei tahaks saada oma kooselule seaduslikku tunnustust nii, et sellega koos kustutataks erisooliste perede jaoks oluline tunnustus. Soovis kaitsta oma peretüübile antud seaduslikku tunnustust ei ole mingit homofoobiat.

Seetõttu puudutab riigikogule esitatud seaduseelnõu muuta abielu mõiste soonetraalseks valusalt paljusid inimesi, kelle jaoks erisoolise pere seaduslik tunnustamine just sellisena – mehe ja naise liiduna, on olemuslik osa nende identiteedist. Võrdsed õigused tuleb tagada nii, et kellelegi sellega haiget ei peaks tegema. Ülekohut ei tohi heastada uue ülekohtuga.

Tänasest on võimalik anda oma allkiri 59 haritlase pöördumisele riigikogu poole jätta abielu mõiste muutmata. Sellele kirjale allakirjutanuna kutsun ma kõiki, kellele on abielu mehe ja naise liiduna oluline osa identiteedist – emasid, isasid, vanaemasid, vanaisasid ja vallalisi – lisama oma allkiri sellele pöördumisele:

https://rahvaalgatus.ee/initiatives/07082803-a021-4d98-af59-852c2421bd6c

See allkiri ei ole samasooliste kooselu seadustamise vastu, see on allkiri abielu toetuseks.

Kommentaarid (51)
Copy
Tagasi üles