VILJAR VOOG Kodulaenu intress tõusis pool tuhat eurot, koos kuumaksega võtab see kogu palga (5)

Viljar Voog
, Isamaa
Copy
Euribori kiire tõus on laenumakseid paisutanud.
Euribori kiire tõus on laenumakseid paisutanud. Foto: Shutterstock

Oma kodu on kaitsetahte alus, leiab Viljar Voog (Isamaa) ja räägib enda kodusoetamise loo.

2014. aastal oli Eesti keskmine palk täpipealt 1000 eurot. Mina teenisin sellest vast viiendiku võrra vähem, kuid ometi oli mul panga arvates piisavalt aus nägu, et saada kodu ostmiseks laenu veidi üle 50 000 euro. Selle eest ei saanud juba toona midagi erilist – vanas Tallinna paneelikas kahetoaline korter, küll väga heas asukohas, aga köök ja vannituba olid selgelt ajale jalgu jäänud.

Järgmise kaheksa aastaga sai korteris tehtud vaid pisiremonti, aga kui mullu oli seoses pere kasvuga aeg kolida, õnnestus korter maha müüa enam kui 90 000 euro eest. Vahekasust piisas uue kodu sissemakseks.

Ma ei kirjuta eelnevat uhkustamiseks, vaid et anda väga selge signaal: kui me räägime kodu soetamisest, siis peab silmas pidama selle kahte samaväärset väärtust. Esimene on turvatunne, mille pakub päris enda kodu, aga teine on ka aastakümneteks tehtav investeering, mille kasumlikkus kõrgem kui üheski pangas hoitaval rahal. Kui me laseme tekkida olukorral, kus noored hoitakse kinnisvaraturult vägisi eemal, piirame sellega ka nende finantsvõimekust pikas perspektiivis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles