JUHTKIRI Königsbergi nimi tuleb Euroopa kaardil taastada (18)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts
  • Königsbergil on Euroopa ajaloos kindel koht.
  • Kaliningradi ümbernimetamine Köningsbergiks ei tähenda Venemaa territooriumi himustamist.
  • Köningsbergi nimekuju küsimus tuleb viia Euroopa Liidu tasandile.

​Poola otsust kasutada edaspidi Kaliningradi linna ja oblasti asemel ajaloolist nime Królewiec ehk Königsberg tuleb tervitada ja toetada. Tegemist on loomuliku kõnepruugi taastamisega ning ka meie peaksime seda eeskuju järgima.

Sel nädalal teatas Läti riiklik keelekeskus, et soovitab Kaliningradi asemel edaspidi läti keeles kasutada balti nimekuju Karaļauči või saksapärast nime Kēnigsberga. Samasugused mõtted on kõlanud Leeduski.

Eesti keeles on Königsberg Kuningamäe, kuid see pole meie keelekasutuses juurdunud. Königsberg seevastu on.

Mihhail Kalinin oli bolševistlik riigitegelane ja sovetirežiimi kuritegude kaasosaline, kelle järgi Teise maailmasõja järel Nõukogude Liidule üle läinud linn ümber nimetati. Surnust peast tungis see kommunist hiljem veel ka Eesti tänava- ja muude nimede kallale. Kes mäletab, et lohepikk Kopli tänav Tallinnas kandis sügaval nõukaajal Kalinini nime? Oleme selle peaaegu unustanud ja niisama sujuvalt võiksime unustada Kaliningradi.

Niisiis ei peaks see jääma vaid poolakate ja lätlaste-leedulaste algatuseks, vaid meil tuleb kõigepealt endal Königsbergi nime taastamist toetada ning viia see siis edasi Euroopa Liidu tasandile. Ida-Preisimaa on alati Euroopasse kuulunud, tal on tähelepanuväärne osa Euroopa ajaloos.

Loomulikult tuleb rõhutada, et see ei tähenda Venemaa territooriumi himustamist. Kui aga Saksamaa poolt loovutatud, ent mitte kunagi rahvusvahelise leppega Nõukogude Liitu vastu võetud ala staatus küsimusi tekitab, siis võiks neid asjaolusid vaadelda nimeküsimusest lahus.

Meil tuleb kõigepealt endal Königsbergi nime taastamist toetada ning viia see siis edasi Euroopa Liidu tasandile.

Venemaa ametiisikutele, kes võivad näha nimemuutmises ähvardust, maksab meelde tuletada, kuidas Peking hiljaaegu Kaug-Ida linnade nimed hiinapärastas. Hiina maavarade ministeeriumi ametlikelt kaartidelt kadusid enne esimees Xi Jinpingi Moskva-visiiti Vladivostoki, Habarovski ja veel mitme linna venepärased nimekujud. Mingeid proteste Moskva selle peale ei esitanud.

Meenutagem sedagi, et paarikümne kilomeetri kaugusel Narvast asub väikelinn, mis tänini kannab Eesti riigireeturi Viktor Kingissepa nime, ehkki õige nimi on Jamburg.

Venemaa enda nimeskisofreeniat iseloomustab aga tõik, et Jamburg/Kingissepp asub Leningradi oblastis, ehkki vahepeal Leningradi nime kandnud suurlinn on juba ammuilma uuesti Peterburiks nimetatud. Selles segaduses peaksime meie hoidma kainet meelt ja eelistama ajaloolisi nimekujusid – vähemalt nende asulate puhul, millel on kas Eesti või Euroopa ajalooga väga tihe side.

Mis Königsbergist edasi saab, on omaette küsimus. Venemaa jaoks on see erakordse tähtsusega armeepesa. Samal ajal on seal juba ammu üles kasvanud mitu põlvkonda inimesi, kellest paljud pole kunagi päris-Venemaal käinudki, küll aga on hästi tuttavad Poola, Leedu või Saksamaa olustikuga.

Eeskätt peaksid Königsbergi piirkonna tuleviku üle otsustada saama seal praegu elavad inimesed. Missuguseks võib nende inimeste otsus kujuneda siis, kui Vene sõjavägi seal oma baasid mingil põhjusel koomale tõmbab, on täna veel liiga vara ennustada.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles