JUHTKIRI Eestil tuleb seista Slava Ukraini lokulööja turvalisuse eest (16)

Postimees
Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Oleksandr Tšernovi vahistamine paistab Eestist halb välja.
  • Eesti poliitikud peavad hea seisma, et Slava Ukraini küsimusega tõsiselt tegeletakse.
  • Juhtum ei tohi varjutada valmisolekut Ukrainat toetada.

Ukrainas vahistati reede hommikul mees, kes on aidanud Slava Ukraini rahajama päevavalgele tuua. Samuti korraldati tema õe korteris Dnipropetrovski oblastis läbiotsimine.

Oleksandr Tšernovi, kes praegu on teadaolevalt koduarestis, süüdistatakse relvade omamises ja müümises. Tšernovi sõprade sõnul on tegemist tellimustööga, et sundida ta vaikima.

Eestist vaadates paistab olukord väga halb välja. Kui see on tõesti katse MTÜ Slava Ukraini rahaasjade uurimist summutada, siis peavad Ukraina võimud ja kõik asjaosalised mõistma, et selline teguviis teeb asja ainult hullemaks.

Et Tšernov on olnud viimastel kuudel varjus, peljates Slava Ukraini endise juhi Johanna-Maria Lehtme peamise partneri Hennadi Vaskivi kättemaksu, tunnistab ka Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag.

Korruptsioon on Ukraina kõige salakavalam vaenlane ning ühtaegu Moskva peamisi relvi, mille abil on katsutud Ukrainast jagu saada. Ja kuigi see pole suuremalt jaolt õnnestunud, tuleb kõigi kahtlusi tekitavate juhtumitega tõsiselt tegeleda.

Slava Ukraini juhtumil on demoraliseeriv hind ka meile. Eeskätt on see löök kõigi nende pihta, kes on püüdnud Ukrainat omakasupüüdmatult aidata.

Tänavu talvel lahvatas suur skandaal seoses sellega, et Ukraina kaitseministeerium ostis armeele toiduaineid selgelt ülepaisutatud hindadega. Minister Oleksi Reznikov jäi siiski ametisse, kuid tema autoriteet sai nn kuldsete munade loos kõvasti räsida.

Korruptsioonil on riigile laastav hind ning lisaks otsesele vastutusele toob see endaga kaasa ka poliitilise vastutuse. Viimast tuleb meelde tuletada ka sellepärast, et Lehtme on Eesti valitsusse kuuluva erakonna parlamendiliige.

Eesti poliitikud – peaminister, välisminister ja teised –, kel on väga head suhted Ukraina juhtidega, sealhulgas president Volodõmõr Zelenskõiga, peavad hea seisma selle eest, et juhtumiga Ukrainas tõsiselt tegeletakse. Vajadusel seda kord-korralt meelde tuletades.

Tagada tuleb ka juhtumi oluliste tunnistajate turvalisus. Tõsine ohusignaal on see, et Tšernovi lähedalt tundvad inimesed kardavad tema elu pärast.

Tagada tuleb ka juhtumi oluliste tunnistajate turvalisus. Tõsine ohusignaal on see, et Tšernovi lähedalt tundvad inimesed kardavad tema elu pärast.

Slava Ukrainiga toimunul on demoraliseeriv hind ka Eesti jaoks. Eeskätt on see löök kõigi nende pihta, kes on püüdnud Ukrainat omakasupüüdmatult aidata, sealhulgas Slava Ukrainiga seotud inimeste pihta.

Pisut üle nädala tagasi tutvustas MTÜ Toeta Ukrainat kümmet maasturit, mis saadeti Ukrainasse teele. Ettevõtmise juht Ants Erm tunnistas siis, et rahavood kipuvad kokku kuivama. Eks Ukraina abistamisse skeptiliselt suhtujaid on ikka olnud – isegi poliitikute hulgas –, aga Slava Ukraini eeldatava pettuse päevavalgele tuleku järel on nad end korralikult õhku täis tõmmanud.

Samal ajal jätkub Venemaa agressioon Ukraina vastu, süütud inimesed surevad ja kannatavad. Pole midagi loomulikumat kui küsida: kuidas mina saan aidata? Aga aidata nii, et me poleks petetud.

Nädalavahetusel toimus Tallinnas Lennart Meri julgeolekukonverents. Sõnum oli väga selge: Ukraina peab sõja võitma ja suutma oma territooriumi vabastada. Mingite muude võimaluste üle Kremli juhitud agressorriigiga läbi rääkida ei ole võimalik.

Me oleme palju saavutanud juba sellega, et see sõnum on ühtaegu muutunud lääneriikide tegevusjuhiseks.

Aga me peame selle tegevusjuhise juures üle kinnitama ka seda, et korruptsiooni ja kuritarvituste suhtes ei tohi silma kinni pigistada. Liiga lihtne on pugeda selle taha, et me sõdime ja meil pole täpseks aruandluseks aega või et iga kahtlustus on Moskva korraldatud infooperatsioon.

Ja siis veel see Slava Ukraini Ukrainas tegutsevate partnerite lemmikväide, et levi on halb ja Eesti ajakirjanikega ei saa rääkida.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles