Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Anastassia Kovalenko-Kõlvart Reformierakond arvab, et obstruktsioon on lubatud ainult neile (1)

Opositsioonierakonnad korraldavad riigikogus obstruktsiooni.
Opositsioonierakonnad korraldavad riigikogus obstruktsiooni. Foto: Madis Veltman

Viimastel päevadel on mitu korda kõlanud, et oleme jõudnud põhiseaduslikku kriisi. Eriti kriitiline on olnud just Reformierakond. Sooviks aga meelde tuletada, kuidas Reformierakond on kasutanud obstruktsiooni taktikaid nii, et silm ka ei pilgu, meenutab riigikogu liige Anastassia Kovalenko-Kõlvart (KE).

Aasta tagasi juunis perehüvitise seaduseelnõule esitati 2000 sisutühja muudatusettepanekut, mille tagajärjel parlamendi töö seiskus. Reformierakond ei pidanud kordagi oma tegemist põhiseadusvastaseks, vaid vastupidi, see oli nende hinnangul demokraatlik printsiip, mida parlamendierakond peaks kasutama. Nende poolt oli valmidus patiseisu jätkamiseks ja parlamenditöö seiskamiseks nii kaua, kuni nende tahtmine oleks läbi surutud.

Lõpuks nad ka oma tahtmise saavutasid – ööistungite tulemusena seaduseelnõu menetlemine lõpetati. Pole mingit kahtlust, kui Reformierakond oleks endale vajalikul momendil läbi hammustanud ka selle protseduurilise võtte, mis sel nädalal opositsioonil kasutusel oli, paneksid nad selle kohe käiku, kaks korda mõtlemata. Hiljem jääks veel õigustust ülegi.

Tagasi üles