Sven Rondik: pikk suvepuhkus hüvitab õpetaja ületunnid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EHLi esimees Sven Rondik.
EHLi esimees Sven Rondik. Foto: Toomas Huik

Haridustöötajate liidu juhatuse esimehe Sven Rondiku hinnangul väärivad õpetajad pikka suvepuhkust, et taastuda ületundidest.

Puhkuse eesmärk on inimese tööjõu ja töövõime taastamine, seda kõigil elualadel. Õpetajatöö kui psüühiliselt(ja füüsiliselt) koormava töö puhkus on kogu maailmas pikem kui teistel erialadel.

Õpetaja suvepuhkus on näiliselt pikk, selle ajal osaleb ta sageli mitmesugustel koolitustel ja juba augustikuus alustab ettevalmistust järgmiseks õppeaastaks.

Kuna uuringute põhjal on täiskoormusega töötava õpetaja töönädal 35 tunni asemel tegelikult ca 50 tundi ja selle eest ületunnitasu ei maksta, kompenseerib suvepuhkus osaliselt õppeaasta jooksul tehtud ületunde.

Õppeaasta jooksul olevad koolivaheajad kokku ca 1 kalendrikuu mahus on õpetajatel töönädalad (seminarid, õppused jm) ega ole puhkuse osa.

Kuna õpetajate palk on madal, siis paljud neist töötavad suvepuhkuse ajal, et teenida raha, mis võimaldaks neil jätkata õpetajatööd koolis.

Õpilaste suvevaheaja lühendamise asemel tuleks kasutada õppeaasta jooksul ettenähtud kõiki koolipäevi õppetööks. Seoses kevadperioodil eksamite korraldamisega ja mitmesuguste päevade korraldamisega jäävad sageli ettenähtud tunnid toimumata.

Õpetajate ülemääraselt suure ja ka õpilaste suure koormuse vähendamiseks tuleks koolides kehtestada praeguse 18-24 õppetunni asemel põhikoolis ja 18-22 asemel gümnaasiumis õppetunde 18 (liitklassis 16 tundi). Õppetöö intensiivistamine peaks samal ajal vähendama õpilastele antavate kodutööde mahtu.

Praegu on õpetajatele kehtestatud atesteerimisel omistatud ametijärkude alusel 4 töötasu alammäära, kuid haridus- ja teadusministeeriumi kavatsuste järgi oleks edaspidi ainult üks töötasu alammäär, näiteks pakutud 700 eurot.

Seega praegu atesteerimise tulemusel kinnitatava kõrgema ametijärgu töötasu sõltub sel puhul koolijuhi tahtest või raha olemasolust. Streigist osavõtnud õpetajate ettepanekutest lähtuvalt on selline kavatsus õpetajatele vastuvõetamatu.

Postimehe arvutuste kohaselt on õpetaja pikk suvepuhkus, mille kärpimise üle kutsus haridusminister Jaak Aaviksoo eelmisel nädalal arutlema, väärt ligi 70 eurot palgalisa kuus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles