Katrin Aava Konkurentsi asemel on oluline võimestada koostöövõrgustikke (1)

Katrin Aava
, BFMi kommunikatsiooni dotsent (TLÜ)
Copy
Katrin Aava, TLÜ BFMi kommunikatsioonieriala dotsent
Katrin Aava, TLÜ BFMi kommunikatsioonieriala dotsent Foto: Erakogu

Heaoluühiskonna uskumused, mis lähtusid stabiilsusest, pidevast majanduskasvust, ressursside piiramatust tarbimisest, õhutasid indiviidide eneseteostust ja ka hedonismi, ei vii enam edasi, kirjutab TLÜ Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi kommunikatsioonieriala dotsent Katrin Aava.

Murrangulistel aegadel vahetuvad ühiskonnas ajale jalgu jäänud piiravad ideoloogilised arusaamad. Kui on kehtiva sotsiaalse korra kriis, hakkavad globaalsed ja lokaalsed mõttekojad kõikvõimalikes strateegiadokumentides pakkuma uusi visioone olukorra lahendamiseks, muutes ka keelekasutust. Senine individualistlikule konkurentsile keskendunud uusliberaalne ühiskonnakorraldus ja töökultuur ei aita enam keeruliste eskaleeruvate väljakutsetega toime tulla.

Viimaste aastate kriisikogemused osutavad, et lahendused seisnevad mitmesuguste koostöövõrgustike võimes reageerida, koondada parim oskusteave, välja pakkuda ja katsetada erinevaid lahenduskäike, tegutseda ja kommunikeerida sõnumeid, hoides inimestevahelist usaldust. Seega ei saa otsustavaks mitte niivõrd individuaalne, kuivõrd kollektiivne tegutsemisvõimekus. Igal juhul on tugevalt konkurentsiusku lääne kultuur oma eesmärke ümber mõtestamas, võtmesõnadeks säilenõtkus, ökosüsteem ja koostöövõrgustikud.

Tagasi üles