ÜLLE MADISE ⟩ Juristidiplomeid antakse õigushariduseta inimestele (6)

Ülle Madise
, õiguskantsler
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kavandatav juristieksam ei lahenda probleemi, et ülikoolis pole õpitud, rõhutab õiguskantsler Ülle Madise.

Ülikoolides saavad täna juristidiplomi inimesed, kelle õppekavadest puuduvad olulised juristi elukutseks vajalikud teadmised. Juristidiplomi võib täna saada kaheaastase stuudiumi järel inimene, kes on õppinud muuhulgas soouuringuid, keskkonnakaitset ja palju muud, aga mis pole õigusteadus.

Juurahariduse puudulikule kvaliteedile on minu hinnangul kaks lahendust - mõistlik ja raiskav. Mõistlik lahendus, mida soovitaks, oleks õigusteaduse integreeritud bakalaureuse- ja magistriõpe, nagu kehtib täna loomaarstide, klassiõpetajate, inseneride, arhitektide ja paljude teiste puhul. Õppe sisu saab kehtestada näiteks vabariigi valitsus.

Teine, raiskav tee oleks juristieksam, mida riik praegu kavandab. Kui arvata, et juristieksam lahendab probleemi et ülikoolis pole õpitud, on ainus viis seada ülikooli kõrval või pärast seda sisse eraviisiline tasuline õppimine. Meie teiega teeniksime selle pealt, aga miks peaks riik maksma õpingute eest, millega eksamit ei soorita?

Õigusteaduse integreeritud bakalaureuse- ja magistriõpe ei vähenda ülikoolide võimalusi pakkuda ka uuenduslikke magistrikraade.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles