Mari-Vivian Ellam Aruküla juhtum viitab, et peame ühiskonnana alkoholikäitumisele rohkem tähelepanu pöörama (21)

Mari-Vivian Ellam
, emakeeleõpetaja
Copy
01.05.2023, Aruküla
Lilled ja küünlad Aruküla staadionil, tapmispaigal.
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
01.05.2023, Aruküla Lilled ja küünlad Aruküla staadionil, tapmispaigal. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Arukülas toimunud mõrva põhjusi oli rohkem kui nuga käes hoidnud noormees. Üks neist põhjustest on ühiskonnas vohav alkoholism, leiab emakeeleõpetaja Mari-Vivian Ellam.

Arukülas toimunud Eestit raputanud mõrv on mõjunud inimestele ehmatavalt, pannud neid soovima kättemaksu ja igatsema vastuseid: mis täpsemalt juhtus. Fakt on aga see, et süüdlasi on selles loos rohkem kui nuga käes hoidnud lapseohtu noormees – vähemalt sama suur süü on alkoholikogusel, mille ta oli ära tarbinud ja mis tema meeled segi pööras, nii et ta endale enam 100 protsenti aru ei andnud, mis tema ümber toimub ja milles ta ise osaline on. Kui alkohol olnuks veidi kallim, kas tema joove oleks olnud väiksem? Sama raha eest saanuks seda osta ju vähem. Süü lasub selles juhtumis ühiskonnal laiemalt: millist eeskuju me oma lastele anname ja kuivõrd tõsiselt võtame alkoholist tekitatud kahjusid.

EKREIKE valitsuse otsus langetada alkoholiaktsiise oli minu jaoks isiklikult sajandi kõige halvem otsus üldse. Olin kindel, et see suurendab alkoholist põhjustatud surmade hulka ja nii see oligi, kui uskuda tervise arengu instituudi direktorit. Kas ka Aruküla surm on üks nendest lisasurmadest, mis jäänuks kõrgema alkoholihinna puhul olemata?

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles