MARGIT SUTROP Kuningapaari külaskäiguga anti avapauk Tartu Ülikooli 400. juubeli ettevalmistustele (2)

Margit Sutrop
, Tartu Ülikooli praktilise filosoofia professor, riigikogu kõrghariduse toetusrühma esimees
Copy
Eestis riigivisiidil viibiv Rootsi kuningas külastas Tartus Eesti maaülikooli. Tähtis külaline istutas maaülikooli linnakusse Järvselja kuningamänni järglase ning tutvus maaülikooli teadus- ja õppetööga kliimanutika põllumajanduse ja metsanduse arendamisel.
Eestis riigivisiidil viibiv Rootsi kuningas külastas Tartus Eesti maaülikooli. Tähtis külaline istutas maaülikooli linnakusse Järvselja kuningamänni järglase ning tutvus maaülikooli teadus- ja õppetööga kliimanutika põllumajanduse ja metsanduse arendamisel. Foto: Sille Annuk

Eesti rahva haridususk on suuresti Rootsi päritolu, kirjutab riigikogu liige Margit Sutrop (Ref).

Rootslaste teened siinmail hariduse edendamisel ei piirdunud Tartu Ülikooli asutamisega 1632. aastal, vaid ka rahvakoolide süsteemi loomise ning kirjaoskuse levitamisega talupoegade hulgas. On tore legend, et 1686. aastal käis Bengt Gottfried Forselius oma kahe õpilase, Ignatsi Jaagu ja Pakri Hansu Jüriga Rootsi kuningale Karl XI-le demonstreerimas, et ka talupojad on võimelised lugema õppima. Poiste lugemis- ja lauluoskus olevat kuningale nii hea mulje jätnud, et kuningas andis korralduse asutada kool igasse Eesti ja Liivimaa kihelkonda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles