Toomas Alatalu Eesseisval pühapäeval toimub Moldovas järjekordne jõu näitamine

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Moldova lipp.
Moldova lipp. Foto: Gleb Garanich

Moldovast on saanud koht, kus Kreml üritab end kehtestada mitte sõjaga, vaid süsteemse massivõitluse võtetega, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Moldova pealinnas Chișinăus  toimub 1. juunil uue geopoliitilise ühenduse Euroopa Poliitiline Kogukond (EPC) teine tippkohtumine. Esimene peeti mullu oktoobris Prahas ja ühendust võiks pidada Prantsusmaa pikalt pakutud Euroopa autonoomia projekti tulemiks.

Kohtutakse kõigi põhiprobleemide arutamiseks kaks korda aastas: kevadel väljaspool Euroopa Liitu (EL) ja sügisel mõnes ELi riigis. (Järgmised kohtumised on Hispaanias ja Inglismaal.) Pariisis võrreldakse EPCd G7 ja G20ga, osalevaid riike on 44, ent julge algus on silmatorkav – kogunetakse küll Mimi veinilossis, ent sõjatandri kõrval ja riigis, kus asub Vene sõjabaas ja laskemoonaladu. Moldova presidendi Maia Sandu sõnul saab Moldovast 1. juunil Euroopa keskpunkt. Tuleb julge näkkuvaatamine agressorile, sest sisuliselt on Moldovast saanud koht, kus Kreml ei ürita end kehtestada mitte sõjaga, vaid süsteemse massivõitluse võtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles