Sergei Medvedev Vene «emake kodumaa» on osutunud mõrtsukast võõrasemaks (2)

Sergei Medvedev
, kirjanik ja politoloog
Copy
Vene «emake kodumaa» võitlemas Ameerika Vabadussambaga
Vene «emake kodumaa» võitlemas Ameerika Vabadussambaga Foto: Kaader patriootlikust videost / Youtube

Sõda on hävitanud Venemaal romantilise kujutluspildi naisest ja pakkunud asemele küünilise, pragmaatilise ja igasuguse kaastunde minetanud naise oma, kes võtab meest kui ressurssi ja riiklike hüvede saamise vahendit, kirjutab kirjanik ja politoloog Sergei Medvedev.

Sõja-aasta on olnud Venemaa jaoks müütide suremise aasta. Või õigemini: hääbuvad müüdid, mis on aluseks ettekujutuse loomisele Venemaast. Müüt «suurest vene kultuurist», «lapse pisarast» ja «humaansest paatosest» on Vene agressiooni valguses koolnud. Müüt «maailma teisest armeest», mis ilmutas end marodööride, sadistide ja koolitamata kahuriliha jõuguna, mis hukkub mõttetult andetute poolpurjus komandöride käsu all. Müüt «Vene mässust», mis on asendunud igat võimu kapriisi alla neelava ja surma saatusena võtva elanikkonna orjaliku alandlikkuse vaatemänguga.

Sõja ohvriks on langenud ka müüt vene naisest – pikameelsest kannatajast, hoolitsevast emast, ustavast abikaasast, kes on valmis mehe kannul kasvõi maailma lõppu minema. Sõda on hävitanud selle patriarhaal-romantilise kujutluspildi ja pakkunud asemele teise: küünilise, pragmaatilise ja igasuguse kaastunde minetanud naise oma, kes võtab meest kui ressurssi ja riiklike hüvede saamise vahendit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles