LOODUSFOTO Händkakult võib saada kõva koslepi

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Michel Lehtmets on spordikommentaatorina tuttav kõigile, kes TV3 vahendusel meie naistennisistidele kaasa on elanud. Hasarti otsib ta ka oma harrastusest. Micheli lemmik­objektideks looduses on röövlinnud.
Michel Lehtmets on spordikommentaatorina tuttav kõigile, kes TV3 vahendusel meie naistennisistidele kaasa on elanud. Hasarti otsib ta ka oma harrastusest. Micheli lemmik­objektideks looduses on röövlinnud. Foto: Michel Lehtmets

Händkakk on kogukas, suure ümara peaga hele öökull. Paljud tunnevad hästi tema väiksemat, ruuget karva sugulast kodukakku, kes elab parkides ja kalmistutel. Händkakku võib enamasti kohata veidike suuremates metsades.

Ehkki händkakule sobivad jahimaadeks ka raiestikud, on tal intensiivselt majandatavates metsades üha raskem sobivat pesapuud leida.

Händkakk teeb oma pesa sageli murdunud puude püsti jäänud tüügastesse. Puudesse, kus on varem on olnud musträhni pesaõõnsus, jääb pärast tüve murdumist õõne kohalt pesalohk, millest kakule pesitsemiseks piisab. Aja jooksul kaovad aga raiestikelt sellisedki puud. Soomes on hakatud händkakkude korterimuresid päris edukalt lahendama suurte pesakastidega, Eestis on händkakule sobivaid pesakaste üles riputatud vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles