AK FOOKUS ⟩ Mida me volbriööl õigupoolest tähistame? (3)

Reet Hiiemäe
, Folklorist, Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur
Copy
Volbriööl ei ole enam pühak Walpurgaga sisulist seost, kuid paljusid kristliku taustaga kevadpühakombeid ja ristiusueelseid paganlikke tavasid järgitakse just tema mälestuspäeva paiku.
Volbriööl ei ole enam pühak Walpurgaga sisulist seost, kuid paljusid kristliku taustaga kevadpühakombeid ja ristiusueelseid paganlikke tavasid järgitakse just tema mälestuspäeva paiku. Foto: Mark Antonius Puhkan

Tänapäeval seostuvad volbriööga ülekaalukalt volbrituled ja nõiad, kuid asjakohane on heita pilk ka sellele, kus on nende praeguste traditsioonide juured, kirjutab folklorist Reet Hiiemäe.

Eesti iseseisvuse taastamise järel on volbritähistuses esindatud paralleelselt mitu liini. Eelkõige lastekollektiivides annab see inspiratsiooni nõidadeks maskeerumisel, kuigi popkultuuri mõjudest tingitult kohtab sellistel üritustel vahel ka multifilmidest tuntud superkangelasi ja võlureid. Esoteerilisemate huvidega inimesed tunnevad huvi volbriöö kaugema paganliku sisu vastu, pidades ühtsuse- ja taassünnisümboolikaga tule- ja loodusrituaale.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles