Katrin Laur Miks meil pole olnud desovetiseerimist? (80)

Katrin Laur
, kirjanik ja filmirežissöör
Copy
Kirjanik ja filmirežissöör Katrin Laur
Kirjanik ja filmirežissöör Katrin Laur Foto: Rene Suurkaev

Küsimus on selles, millises mõjuväljas me viibime, millel laseme oma teadvust mõjutada ja lõpuks, millist ajalugu me tunnistame – nii alustasid oma üleskutset «Õu puhtaks!» Indrek Hirv, Toomas Liiv, Ülo Mattheus, Linnart Mäll, Olev Remsu ja Aleksander Suuman ajalehes Sirp 15. novembril 1991, meenutab Katrin Laur.

«Kõikjal ümbritsevad meid riigivaenlastele ja kollaboratsionistidele pühendatud monumendid, ikka veel kannavad nende nimesid paljud tänavad,» kirjutasid nad, kaevates ka Kirjanike Maja küljes oleva Juhan Smuuli bareljeefi üle.

21. aprillil 2023 hääletas Kirjanike Liidu üldkogu Juhan Smuuli bareljeefi eemaldamise küsimust. Peeti kaks ettevalmistatud kõnet – üks eemaldamise poolt ja teine vastu – ja viidi läbi avalik hääletus. 97 kokkutulnut oli bareljeefi eemaldamise vastu, 47 poolt ja 45 jäi erapooletuks. Üks tark inimene, aastakümnete pikkune Kirjanike Liidu liige, kirjutas mulle hiljem, et hääletustulemus peegeldab eesti inimeste keskmist vaimuseisu. Muidugi peegeldab, liidu liikmed on Eesti kodanikud.

Kommentaarid (80)
Copy
Tagasi üles