Olev Remsu ⟩ Lääs on teel oma hegemoonia raugemise poole (21)

Olev Remsu
, kirjanik
Copy
Ameerika Ühendriikide Kapitooliumi hoone Washingtonis.
Ameerika Ühendriikide Kapitooliumi hoone Washingtonis. Foto: EMILY ELCONIN

Sõjad muudavad maailma. Esimese maailmasõja järel lagunes neli impeeriumi, Teine maailmasõda jaotas maailma lõplikult idaks ja lääneks. (Alguse tegi muidugi Rooma kaheks jagunemine ning kirikulõhe 1054. aastal.) Käimasolev Ukraina sõda pole (veel?) päriselt sama mastaapi, aga ma arvan, et siiski kiirendab seni kehtinud paradigma lõppemist, kirjutab kirjanik Olev Remsu.

Mis juhtub? Kas on ainult soovunelm oodata Vene impeeriumi kadumist? Hoiavad seda ju koos kolm alust: jätkuvalt kasvavad tulud toorainemüügist, sisejõustruktuuride efektiivsus ning vägev propaganda. Sõja kaotuse korral peaksid kaks viimast ära nõrgenema, riik oluliselt muutuma, idabloki juhtpunkt kandub lõplikult Pekingisse. See oleks juhtunud nii või teisiti, kuid siis saab see tempot juurde. Sõja lõppemisel Venemaa jaoks enam-vähem viisaka tulemusega seesama protsess ainult aeglustub, ent ei katke. Venemaal on imperialistlik mõttelaad valitsenud üle 700 aasta, kuid nüüd murdub.

Venemaa ja Hiina on mõlemad lääne hegemoonia vastu, see neid seob. Lääne lagundamine oli juba Nõukogude Liidu eesmärk, siin olid tal liitlaseks tões ja vaimus riigid, kellele lääs oli tõega liiga teinud – Hiina ja Vietnam.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles