Karmo Tüür ⟩ Putini legitiimsuse kriis on üha süvenenud (2)

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Vladimir Putin Moskvas 11. mail 2021.
Vladimir Putin Moskvas 11. mail 2021. Foto: Alexei Druzhinin

Putinil on probleemid. Ja ma ei pea silmas vaimse või füüsilise tervise osas, selle hindamiseks puudub mul igasugune pädevus ja võimekus. Kuid probleemideks on eri tasandite legitiimsus. Siinkohal eristan kahte aspekti – üks on võimule saamise protseduuriline legitiimsus, teine aga võimulesaanu tunnustamine teiste poolt, kirjutab politoloog Karmo Tüür.

Toon väga lihtsa võrdluse – Piiteri kangialuse krahv võib olla täiesti aktsepteeritav ülemus oma hoovigängi seisukohalt, kuid ülejäänud majaelanike ja muu linnarahva jaoks on ta vaid tüütu ja tülikas kraade, kelle «ülemuslikkuse» tunnustamise küsimus paneb ainult õlgu kehitama.

Võimustumise protseduurilise legitiimsuse osas on Venemaa praegusel presidendil Vladimir Putinil suhteliselt väikesed probleemid. Mitukümmend aastat tagasi sai ta võimule üsnagi legitiimselt. Tõsi küll, kasutades selleks vänget ja verist administratiivset ressurssi FSB ja Moskva elumajade plahvatuste näol, kuid laias laastus oli asi siiski niimoodi korraldatud, et nii oma rahvas kui ülejäänud maailm aktsepteeris Boriss Jeltsini mantlipärijat Venemaa Föderatsiooni presidendina.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles