Jaan Härms ⟩ Tõstame seekord makse nii, et sellest ka päriselt kasu on (12)

Jaan Härms
, Saku Õlletehase juhatuse liige
Copy
Alko 1000 kauplus Eesti-Läti piiril endises piiripuntki hoones pakub klientidele soodsalt alkoholi.


Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Alko 1000 kauplus Eesti-Läti piiril endises piiripuntki hoones pakub klientidele soodsalt alkoholi. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks

Valitsuse kavandatud aktsiisitõusude puhul peab olema kindel, et aktsiisitõusust loodetav raha Eestisse jääb, kirjutab Saku õlletehase juhatuse liige Jaan Härms.

Viimastel nädalatel on meedias palju juttu olnud sellest, et uus valitsuskoalitsioon plaanib tõsta alkoholiaktsiisi viie protsendi võrra. On mõistetav, et riigieelarve defitsiit, kaitsekulude suurenemine, täiendavad lisakulutused jms nõuavad ka lisa maksutulu. Paraku aga on just joogitööstusel väga negatiivne kogemus radikaalsetest ja läbimõtlemata aktsiisitõusudest, mis tegelikult rohkem kahju kui kasu tõid. Viimane alkoholiaktsiisi tõus viis massilise piirikaubanduseni Lätiga ning Eesti riik ei saanud täiendavat maksutulu.

Tegelikult oli täiendav tulu ümmargune null, sest Lätti laekus nii alkoholi ostude pealt saadav aktsiis kui ka käibemaks üle 100 miljoni euro. Seega uut aktsiisitõusu planeerides tasuks esmalt arvestada – milline on tarbija ostukäitumine ja elastsus hinna osas ning kas tarbija sooritatud ost ka päriselt pärast maksutõusu Eestisse jääb, mitte ei liigu jälle lõunanaabrite juurde.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles