Kui Skype’i kaasasutajalt Jaan Tallinnalt aastate eest küsiti, kas ta oskab ennustada, milline on järgmine «suur asi» IT-vallas, vastas ta, et ta järgmist ei tea, küll aga viimast, milleks on tehisintellekt ja selle ulatuslik kasutamine. Singulaarsusnähtuse – kui masinate võimekus ja võim kasvavad sedavõrd, et inimesel ei pruugi enam olla rolle ja kohti Maal – eest on ta hoiatanud kümnendi vältel. Nüüdseks on see jõudnud ohtlikult lähedale.

Taban Tallinna tema Tallinna-kodust ning vestleme tema enda leiutatud ja loodud Skype’i kaudu. Teda köitis juba lapsena võimalus luua uusi maailmu: «Veel enne koodikirjutamist ja arvuteid meeldis mulle luua lauamänge, mõelda välja maailmu ja reegleid, mis nendega seotud.»

Paljuräägitud ChatGPT-4 ei ohusta Tallinna hinnangul veel inimkonda, kuid see on vaid suurema rahasumma ja energiakulu kaugusel hetkest, mis võib inimkonna rolli pöördumatult muuta. Sellise olukorra kättejõudmist on Tallinn nimetanud singulaarsuseks. Kuid kas see arusaam on tõesti tal kosunud samast ajast, kui ta lauamänge välja mõtles? Reeglite ülemvõim inimese üle?

Kommentaarid (6)
Copy