Tuul Sepp ja Elo Madissoon Kümme lahendust karjääri ja suure pere ühendamiseks (13)

Copy
Lastehommik Türi raamatukogus
Lastehommik Türi raamatukogus Foto: Astrid Karpender

Eesti võiks esimesena maailmas lahendada võrrandi, kuidas toetada korraga nii võrdseid võimalusi kui ka suuri peresid, kirjutavad Tartu Ülikooli loomaökoloogia kaasprofessor Tuul Sepp ja transkriptoomika direktor Owkini ravimiarenduse iduettevõttes Elo Madissoon. Mõlemal autoril on neli last ja doktorikraad.

Kõikjal maailmas, kus naistele on võimaldatud ligipääs haridusele ja võrdsemad karjäärivõimalused, on sündimus hakanud kolinal langema. Mitte ükski riik ei ole suutnud siiani lahendada võrrandit, kuidas toetada korraga pere loomist ja võrdseid võimalusi. Ühelt poolt võib seda näha kui suurt probleemi, aga teiselt poolt hoopis kui väljakutset. Kas Eesti riik võiks olla esimene maailmas, kes suudab leida lahenduse? Kas Eesti suudab välja töötada toimiva ühiskonnamudeli, kus toetatud on korraga nii võrdsed võimalused kui ka suured pered? Meie väike paindlik riik on teadlase pilguga vaadates uute lahenduste katsetamiseks ideaalne mudelsüsteem. Kas suudame luua ühiskonna, kus karjääri tõttu ei peaks keegi loobuma laste saamisest ning kus laste tõttu ei peaks keegi loobuma karjäärist?

Eesti on katsetamas suurte peretoetuste mudelit. Oleme oma kõrgelt haritud kahelapseliste (nais)tuttavatega rääkides küsinud, et kas nüüd, kui toetused suurtele peredele on tõusnud, tuleb plaani kolmas laps. Enamasti on vastuseks siiski ei. Miks siis mitte? Mida siis veel vaja oleks?

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles