Mari Tammar Läheneme Venemaa üliõpilastele individuaalselt ja jätame Eestile vajalikud inimesed siia (12)

Mari Tammar
, Lastemuuseum Miiamilla külastusjuht
Copy
Mari Tammar.
Mari Tammar. Foto: Erakogu

Vene kodanikest üliõpilasi ei tohiks mõõta ühe mõõdupuuga ja neid riigist välja saata, sest mitmed neist võivad olla Eestile kasulikud, leiab lastemuuseumi Miiamilla külastusjuht Mari Tammar.

Praegu on põhjust meelde tuletada üht ajakriitilist küsimust, mis samuti ootab valitsuse kiiret otsust. See on küsimus Vene kodanikest üliõpilaste elamis- ja õppimisloa kohta Eestis. Täna Eesti riik üliõpilastele uusi lubasid ei väljasta ega pikenda. Kõigile kehtib üks määrus ja erandeid ei tehta ka eesti keelt valdavatele ja Eesti-meelsetele üliõpilastele. Tegelikult peaks Eesti riik hindama aga iga sellist lugu individuaalselt ja andma väärilistele õiguse Eesti elada, muu hulgas seepärast, et paljude Vene kodanikest üliõpilaste saatus piiri taga võib olla enam kui tume.

Üks sellistest üliõpilastest, kes täna valitsuse otsust ootab, on Anastasiia (nimi muudetud), kes tuli Eestisse elama juba 2018. aastal. Siin elatud nelja aasta jooksul on ta ära õppinud eesti keele, lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias bakalaureuseastmes eestikeelse õppekava ning alustanud seejärel siin uusi õpinguid. Õpingute kõrvalt töötab ta kultuuri ja hariduse valdkonnas, juhendades lapsi nii eesti kui ka vene keeles. Tema elamisluba saab läbi juunis ja seni on Eesti riigi erinevad asutused tema elamisloa pikendamise taotlused tagasi lükanud, viidates 2022. aastal jõustunud määrusele, mis piirab Vene kodanikest üliõpilaste elamist ja õppimist Eestis.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles